Home

Foto & video 1548 x bekeken 3 reacties

Ploegen met halfgedragen zevenschaar

Christ van Ginneken runt samen met zijn broer Henk een 300 hectare tellend akkerbouwbedrijf in het Noord-Brabantse Den Hout. Voor het ploegen schaften de broers een halfgedragen zevenschaar aan.

Foto

 • Christ van Ginneken runt samen met zijn broer Henk een 300 hectare tellend akkerbouwbedrijf in het Noord-Brabantse Den Hout. Op de wijd uit elkaar liggende percelen met een grote variatie in grondsoorten telen ze graan, koolzaad, snij- en korrelmais. Voor het ploegen schaften de broers een halfgedragen zevenschaarploeg van fabrikant Rumptstad aan.

  Tekst en foto's: Niels van der Boom.

 • Net als alle ploegen van Rumptstad is ook bij deze ploeg gebruikgemaakt van een Rabe-frame. Hier voegt Rumptstad zelf hun eigen risters aan toe, en de machine wordt voorzien van een nieuwe kleur.

 • Voor de zevenschaarploeg staat een 335 pk sterke Claas Xerion 3300 Trac VC die de zevenschaar gemakkelijk de baas kan. Mede hierom zal binnenkort een achtste element aan de ploeg worden toegevoegd. Ook is Van Ginneken hiermee beter in staat om langs de slootkant een nettere voor te ploegen doordat het loopwiel minder uitsteekt.

 • Van Ginneken is met de machine aan het werk in de polder van Oosterhout, waar enkele percelen kleigrond met een afslibbaarheid van 50 procent worden geploegd. Hoewel de percelen vrij klein waren (tussen de 2 en 6 hectare), kan de combinatie hier goed uit de voeten dankzij de vierwielbesturing en korte draaicirkel. De trekker loopt rustig bij 1.400-1.500 toeren en verbruikt ongeveer 30 liter per hectare. Er wordt met een snijbreedte van 45 centimeter en 30 centimeter diepte gewerkt. Chauffeur Christ van Ginneken verteld dat dit bij zijn vorige ploeg, een vijfschaar van Rumptstad, ook het geval was.

 • Om op de kopakker geen diepe voren achter te laten, heft de ploeg zich in twee fases. Eerst wordt de hef gebruikt om de voorkant op te lichten. Daarna tillen twee cilinders boven het steunwiel de achterkant op. Wanneer op de kopakker rond gereden kan worden, is een capaciteit van 2 hectare per uur haalbaar.

 • Christ en Henk van Ginneken zijn dik tevreden met de ploeg. Door breder te gaan ploegen liggen er minder sporen in het land. Ook het brandstofverbruik van de trekker is lager. Met een volle tank van 600 liter kunnen ze twee dagen werken. Wel was het even wennen aan de combinatie, en je kunt niet iedere chauffeur ermee naar het land sturen. De gebroeders Van Ginneken beschikken over een tweede Claas Xerion-trekker die op 650-banden staat. De nieuwere Xerion op 710's die nu voor de ploeg stond was eigenlijk te breed voor mooi ploegwerk.

Niels van der Boom

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marcel

  opzich valt het mee om er iedereen mee op pad te sturen, ik heb zelf geploegd met de 7 schaar lemken, half gedragen, en normaal was ik ook alleen een 4 schaar gewend, maar 1 rondje meegereden met de werkgever en daarna heb ik mijzelf gered, ging prima, alleen het draaien op de kopakker is even wennen..

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Hier in oost canada en in de usa (voorzover er nog ploegen zijn ) zijn half gedragen ploegen de regel afhankelijk van grond en beschikbare pk s is de zes tot 8schaar de meest geziene ploeg en gedragen echt de uitzonderingen voornamelijk omdat je een half gedragen langer dus ruimer kan maken voor de mais en de noord amerikaanse trekker vooral HAD en heeft nog niet de sterke hef van een europeaan ,b.v. mijn massey ferguson (in frankrijk gebouwd )heeft kleinere hefcylinders dan het zelfde model gebouwd voor europa ook de stikstof bol is meestal achterwege gelaten met als gevolg gescheurde ploegkoppen gebroken hefarmen etc. Hef wertuigen worden weinig gebruikt met uitzondering van de woeler de knik trekkers zijn vaak bearback d.w.z. geen aftakas en geen hef maar wel b.v. 5 hydr ventielen

 • no-profile-image

  joopsaarloos

  beste redactie van boerderij,graag laat ik u weten dat dit niet de primeur is.Wij hebben deze 7 schaar nl reeds eind augustus al vastgelegd op foto en fim,ook hebben wij toen al vemeld dat Christ van Ginniken toen al aangaf dat er nog gemakkelijk een schaar bij gezet kon worden en dat dat ook snel zou gaan gebeuren. Kijkt u voor het bewijs maar eens op www.trekkertrekker.nl wij hadden de primeur ploeg was toen 2dagen in bedrijf. mvg joop

Of registreer je om te kunnen reageren.