Home

Foto & video

Lelies rooien voor de vorst

Henk de Weerd in Raalte bekijkt rooiwerk van zijn lelies. Hij teelt 25 hectare. Na vier mindere jaren, met het dieptepunt in 2008, lijken de prijzen dit jaar weer op een beter niveau te komen.

Foto

 • Henk de Weerd in Raalte bekijkt het oogstwerk dat Loonbedrijf van Dun op zijn land verricht. Hij teelt 25 hectare lelies, waarvan het grootste deel voor de huidige vorstperiode gerooid is. Intussen ligt het rooien volledig stil, vanwege de vorst. Na vier minder goede jaren, met een dieptepunt in 2008, lijken de prijzen dit jaar weer op een gunstiger niveau te komen.

  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Michel Velderman

 • Vanwege de slechte prijzen kromp de teler het areaal lelies de laatste jaren in. De Weerd hoopt op termijn terug te gaan naar de 30 tot 35 hectare die hij eerst teelde. • Het perceel was vrij nat afgelopen weekeinde. Toch was wachten geen optie, in verband met de dreigende vorst.

 • Op zondagavond werden de laatste lelies gerooid, daarna trad de vorst in. De Weerd heeft nog niet alle lelies gerooid. Het gedeelte dat nog in de grond zit, dekt hij niet af met stro, omdat hij nog geen strenge vorst verwacht. Rond kerst verwacht hij het overige deel ook gerooid te hebben.


 • Loonbedrijf Rensen zorgt voor het transport van de bollen.

 • Er lijkt nogal wat grond op de kipper mee te komen, vooral om beschadigingen aan de bollen te voorkomen. Toch valt het volgens De Weerd wel mee. Doordat de wortels nog zwart van kleur zijn, lijkt het meer. De hoeveelheid grond hangt ook sterk af van het ras, in dit geval het lastig rooibare Montezuma.

 • De kippers lossen in een stortbak naast de loods.

 • De bollen worden bij De Weerd in de loods gespoeld en gesorteerd.

 • De kisten worden direct na de oogst opgehaald voor verdere verwerking. De Weerd teelt op contract voor Schrieken in Lemelerveld en Langedijk in Ommen. Daarnaast heeft hij een gedeelte vrij.

 • De uitgespoelde grond bezinkt in een bassin.

 • Naast de lelies teelt het bedrijf ook 4,5 hectare asperges, hoofdzakelijk voor huisverkoop. Naast de productie-activiteiten is het bedrijf sterk gericht op de consument. Hiervoor heeft het bedrijf een eigen website.

Of registreer je om te kunnen reageren.