Home

Foto & video 3 reacties

In de klei met bijzondere ploegbanden

Loonbedrijf Bongers in Tiel (Gld.) importeerde ruim een jaar geleden grote ploegbanden uit Amerika om het vermogen van hun 300 pk Fendt tijdens het ploegen over te kunnen brengen op de grond.

Foto

 • Loonbedrijf Bongers in Tiel (Gld.) kocht in 2006 een Fendt 930 met vijfschaarploeg. Al snel bleken de 42 inch-ploegbanden (die overgezet waren van de voorgaande trekker) niet voldoende kracht over te kunnen brengen op de grond. Via bandenhandelaren bleek geen goed alternatief beschikbaar te zijn. Hierop besloten de gebroeders Gerard en Gerrit Bongers ruim een jaar geleden om zelf geschikte banden uit Amerika te importeren.


  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Bij het Amerikaanse Goodyear werd een setje 520/85 R46 super sure grip-banden aangekocht. De band, die normaal gesproken gebruikt wordt in de Oosterse rijstvelden, is bijzonder in Europa. Met een hoogte van ruim 2 meter en het weinige aantal kammen is het een goede ploegband.

 • De grond in het werkgebied van Loonbedrijf Bongers loopt uiteen van 30 tot 85 procent afslibbaar. Zeker op de zware rivierklei zijn goede ploegbanden een must.

 • Bongers ploegt zo lang mogelijk door met standaardbanden. Later in het seizoen komen dan deze ploegbanden onder de trekker. Hierdoor blijft de slijtage beperkt. Doordat de grond in het werkgebied zo varieert in afslibbaarheid, ploegt het bedrijf praktisch het gehele jaar wel. Zowel voor akkerbouwers als voor veehouders.

 • Door de grotere omtrek hebben de banden een groter contactvlak met de bodem. Hierdoor wordt de slip gereduceerd.

 • Verkijk u niet op de normaal ogende verhouding tussen voor- en achterbanden. De voorbanden in de maat (520/70 R38) zijn ook niet bepaald standaard. Deze zouden niet misstaan als achterbanden onder een trekker van 100 tot 150 pk.

 • De spatbordsteunen werden aangepast zodat de banden passend zijn.

 • De brandstoftank zit niet in de weg bij de achterbanden, maar veel ruimte blijft er niet over.

 • De 300 pk Fendt moet bij tijden flink werken om de Lemken Vari Opal door de grond te sleuren. Op deze foto is ook duidelijk het beperkte aantal kammen te zien.

 • Het frontgewicht van ongeveer 3 ton is geen overbodige luxe.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A. den Bok

  Geachte heer, mevrouw,

  Voor ons is dit niet echt speciaal, gewoon voorraad artikel. Hij wordt trouwens ook gemaakt in Alliance/Continental en Michelin.

  Met vriendelijke groet,
  De Hoeve Banden & Wielen BV

  A. den Bok - J. van Dijk

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Omgekeerde wereld hier kijkt men altijd met grote ogen naar europese banden b.v. michelin agribib en vindt men good year maar gewoontjes(ik gebruik ze wel vanwege de prijs) ook de rice profiles die zo'n dertig jaar terug gemeengoed waren op de klei zie je steeds minder omdat men vindt dat die de grond te veel verdichten maar toegegeven ze klauwen overal door

 • no-profile-image

  Hendrik

  Niet zo speciaal, wij hebben ze erop liggen om te ploegen zowel vooraan als achteraan. Kijk maar even naar dit zelf gemaakt filmje. Hier rijden wij 7.5km waar de rest met gewone banden stilstaat.
  http://www.youtube.com/watch?v=MQRrHreYP78
  en
  http://www.youtube.com/watch?v=r2SdM4x5FB8

Of registreer je om te kunnen reageren.