Home

Foto & video

AgroTeknikk-verslag uit Noorwegen

De driejaarlijkse AgroTeknikk is qua grootte (3 hectare) en bezoekers (ruim 26.000) een tiende van de Agritechnica in Hannover. Toch zijn er zeer interessante noviteiten, zo ontdekt Vera Wijnveen.

Foto

 • Deze beurs wordt eens per drie jaar gehouden en is qua grootte (3 hectare) en bezoekers (ruim 26.000) maar 10 procent van de Agritechnica in Hannover. Maar dat mag de pret niet drukken, want alle grote merken zijn vertegenwoordigd. Meer dan 500 producten van circa 100 leveranciers worden gepresenteerd. Er zijn 78 noviteiten aangemeld, die door een jury worden beoordeeld met één, twee of drie korenaren. Ook zijn er speciale prijzen te behalen, zoals de arbeids- en milieuprijs, de veiligheidsprijs en natuurlijk de publieksprijs. Let op! In de fotoserie zijn de vermelde beursprijzen omgerekend van Noorse kroon naar euro. Nederlandse dealers kunnen andere prijzen hanteren.


  Tekst & foto's: Vera Wijnveen

 • De eerste in Europa

  De Noorse firma A-K maskiner is de eerste in Europa die de Valmetal Bale Slicer van de Canadese firma Valmetal importeerde. Alle typen ronde balen worden gesneden tot de gewenste lengte tussen de 30 en 80 millimeter. In de voerruimte passen zes ronde balen. Deze Bale Slicer is in gebruik op een boerderij in Brumunddal en bevalt zeer goed. Er zijn drie korte filmpjes, een over ’t snijden van de silage, een over de transportband die hoog door de stal loopt en een over de messen.

 • “Cool! Zo’n gave stoel willen wij thuis ook wel”

 • Orkel hiQ SmartBaler: De or(a)kel van Orkel
  De titel mag dan een grapje zijn, de nieuwe rondebalenpers van Orkel is dat niet. De hiQ SmartBaler werkt met speciaal voorbehandeld breedfolie dat het net overbodig maakt. Nederlandse boeren zullen hun wenkbrauwen fronsen en denken: is dat nu zo spannend!? Voor de Scandinavische boer en alle andere boeren die te maken hebben met Koning Winter, is het dat wel. Want het netje vriest vast aan de ronde baal en dat is lastig. De enige functie van het net is dat de ronde baal zijn vorm behoudt.

 • Door de voorgestretchte breedfolie van Orkel, waarop patent is aangevraagd, kan het net voortaan achterwege blijven. Dat levert belangrijke voordelen op voor de voerkwaliteit, economie en milieu, zonder dat er nadelen zijn. Doordat men direct de breedfolie aanbrengt, zijn het verkrijgen van de vorm en het luchtdicht maken twee processen die tegelijk gebeuren. Omdat de baal eerder luchtdicht wordt afgesloten, kan men ook met minder folie uit. Wordt er standaard gewerkt met zes lagen plastic, bij de SmartBaler zijn vier lagen voldoende. Dat levert de Noorse boer een besparing op van €0,83 per baal. Allemaal voordelen die in Nederland minder zwaar wegen, omdat de oogst vaak uitbesteed wordt aan loonwerkers. Dat is in Noorwegen niet het geval. De meeste boeren hebben hun eigen wikkelaar en pers. Beursbezoekers konden stemmen op de voor hen meest innovatieve, revolutionaire noviteit. De SmartBaler was veruit favoriet en kreeg de publieksprijs.

 • Opzienbarend is de nieuwe zaaimethode van Agromiljø. Zij ontwikkelden het natzaai-systeem (Liquid Seeding) waarbij het zaaigoed tegelijk met de drijfmest op de aarde wordt gebracht. Dit spaart tijd en geld uit voor de boer, en is minder belastend voor grond en milieu. Het beste resultaat wordt verkregen bij doorzaaien in weides met dunne plekken en speciaal die weides met raaigras en klaver. Het AM Liquid Seed-systeem bestaat uit de AM injector, de zaai-unit die het zaaigoed het verdeelhuis inblaast, en het mesttoevoersysteem via de sleepslang. Uniek systeem, want bij alle andere zaaimachines gaat het om zaaigoed gecombineerd met kunstmest. Zo wordt van de uitgereden mest 80 procent van de stikstof benut. Dat is dus voordeliger ten opzichte van kunstmest. Een nieuw kouter zorgt ervoor dat het zaaigoed tegelijk met de drijfmest de grond in komt. Een gepatenteerde constructie zorgt ervoor dat de zaaipoot verwisseld kan worden zonder gereedschap. De capaciteit is 6 hectare per uur. Uit een Zweeds onderzoek van JTI (institutet for jordsbruk- og miljøteknikk) komt naar voren dat speciaal bij koolzaad deze manier van zaaien, 20 tot 25 procent meer opbrengst oplevert.

 • Luister… hoor eens even!

  Breng je veel tijd door te midden van gillende varkens, lawaaiige tractoren of brullende motorzagen, dan loop je erg veel kans op gehoorschade. Een onderzoek onder 5.000 boeren in de Amerikaanse staten Illinois, Indiana en Iowa liet zien dat deze groep veel kwetsbaarder is voor gehoorbeschadiging dan alle andere. De boeren zijn tien jaar gevolgd en negen op de tien boeren geven ook aan zich kwetsbaar te voelen door geluidsoverlast van tractoren, graandorsers en dieren. 80 procent zegt ook een gehoorapparaat te zullen gaan gebruiken, als via een audiologisch onderzoek aangetoond wordt, dat er gehoorschade is. Slechts 4 procent gebruikt al een gehoorapparaat. Deze cijfers komen aardig overeen met die van Noorwegen want ook daar heeft een groot deel van de bevolking een verminderd gehoor. Het gaat om 14,5 procent, dus zo’n 700.000 Noren. In de stand van het Landelijke Verbond van Gehoorbeschadigden (Hørselshemmedes Landsforbund) kan men terecht voor een gratis gehoortest.

 • Flexibiliteit geperfectioneerd

  De nieuwe driepunt-frontmaaier 3632FT van Kverneland Taarup heeft een nieuw ophangsysteem gekregen, waardoor hij beter beveiligd is tegen obstakels. Dit komt doordat het trekpunt van de machine hoger geplaatst is dan de hydraulische trekstang. Het nieuwe ActiveLift-systeem tilt de maaier over eventuele obstakels met een maximale verticale lift van 24 graden. De oogstkwaliteit is verbeterd doordat de overlapping tussen de schijven groter is geworden in de vernieuwde maaibalk. De stang en het design zijn ook vernieuwd. De werkbreedte is 3,20 meter, de transportbreedte 3 meter. Het gewicht is 1.150 kilo. De maaier is in een beperkte oplage leverbaar (in Noorwegen). Op de beurs was hij te koop voor de speciale prijs van €12.536.

 • Roestvrij, sterk en drainerend

  Voortaan hebben schapen en geiten minder last van klauwslijtage met de Composite Floor van de firma Gårdbrukerservice. De bovenkant bestaat uit brandvertragende polyester met kwartszand. Het gewicht is 16 kilo per m² en de hoogte van de vloer is 38 millimeter. Leverbaar zijn de maten 1.000 x 2.000 millimeter en 1.000 x 2.400 millimeter. De vloer is eenvoudig zelf op maat te maken met een cirkelzaag of haakse slijper. De vloer is ook verkrijgbaar in een hoogte van 50,8 millimeter in de maten 1.020 x 3.600 millimeter en 1.020 x 5.800 millimeter Deze weegt 19 kilo per m². Prijzen liggen tussen de €110 en €137 per m². Vreemd! Kranten en vakliteratuur behandelen dit nieuwe product uitgebreid en plaatsen de kanttekening dat de vloer ook geschikt is voor varkens. Maar op de beurs ligt één vloerplaat weggemoffeld tussen allerlei andere producten, en op de site van het bedrijf is de hele vloer niet terug te vinden!

 • Meester der heuvelen

  John Deere is massaal vertegenwoordigd op deze beurs. Blikvanger is deze T550 Hillmaster.

 • Focus op groen

  Profijt van de enorme belangstelling bij John Deere heeft de Noor Harald Bjerkes, dealer van onder andere Bauer. Zijn stand ligt dusdanig dat veel John Deere-fans hem eerst passeren voordat ze ‘het groene JD-woud’ kunnen betreden, en even blijven staan voor de combi 1000 van de firma ASA-Lift. Die is geschikt voor de meest veeleisende en moeilijke oogstomstandigheden, onder meer van wortelen en miniwortelen, bieten, pastinaak en peterselie. Nieuw in Nederland is hij niet, volgens Harald lopen er zo’n 100 stuks.

 • Rune’s barn

  1962 in het zuiden van Zweden. Er was eens een jongen die Rune heette en samen met Siw een boerderij had van 30 hectare. Hij was het zat ieder jaar maar weer een nieuwe houten ‘planker’ te vervaardigen, voor het bewerken van de grond. Hij maakte zich er een uit een stalen u-balk en dat werkte heel erg goed. Binnen de kortste keren kwamen alle boeren uit de omtrek bij hem, en bestelden ook zo’n ding. In zijn simpele werkplaats ging hij aan de slag… en Våderstad was een feit. Bijna 50 jaar later is het bedrijf wereldwijd een begrip wat landbouwmechanisatie betreft.

 • Een slimme stripper

  Het verwijderen van het plastic van de ronde baal kan een nat en vervelend karweitje zijn. Niet wanneer men de nieuwe Silagestripper van Underhaug gebruikt. De UM-7850 scheidt plastic en net van de ronde baal, zonder dat men uit de tractor hoeft te komen. Op de beurs was de stripper te koop voor de speciale introductieprijs van van €2.970. Underhaug, onderdeel van TKS, voert momenteel gesprekken met een potentiële Nederlandse dealer. Even afwachten dus, of deze stripper ook op de Nederlandse markt zal komen. De jury kende de veiligheidsprijs toe aan deze machine.

 • Bale in One
  Een slimmere manier van plastificeren en een design dat al in de prijzen is gevallen. Kuhn komt met de Kuhn-Bio (Bale in One), een rondebalenpers met ISOBUS-besturingssysteem. De IntelliWrap is het nieuwe plastificeringssysteem dat zeer nauwkeurig werkt waardoor er plastic bespaard wordt. De invoer bestaat uit een grondplaat en flexibele messen. De pick-up is 225 centimeter breed.

 • Cyberkoe

  GEA Westfalia Surge GmbH hoopt de markt te veroveren met de IQ Cluster, maar het is erg rustig bij de stand. Zijn de Noren niet toe aan zoveel revolutie! Toch is volgens een woordvoerder van dealer AK-maskiner de respons erg goed. De afgelopen maanden is dit systeem op twee bedrijven getest en beide eigenaren zullen zo snel mogelijk overstappen op de IQ Cluster. Hoe blij de koeien wel niet zijn met GEA’s nieuwe melkstel, kun je in dit korte filmpje zien.

 • Zweeds vakmanschap is meesterschap

  Of Noorse boeren nu wel of niet van revolutie houden, voor actie staan ze in de rij!
  Het is ontzettend druk bij de stand van DeLaval, waar de VMS-melkrobot in actie is te zien.
  Druk! Ja, voor deze foto zónder mensen heb ik echt moeten wachten. Voor bijna €155.000 ben je eigenaar van deze melkrobot. Op de site van AgroTeknikk zijn zogenaamde snutters te bekijken, dat zijn videofilmpjes van YouTube over de meest uiteenlopende agrarische onderwerpen. Uit de vele filmpjes die er over de VMS zijn gemaakt, in de meest voorkomende vreemde talen, kozen de Noren het Nederlandse filmpje om aan bezoekers te laten zien. Mooi zo!

 • Dorser van New Holland CX 8050 SL met 6 meter maaibord, te koop voor iets meer dan €220.000

 • “Pappie, ga jij deze kopen”?

 • Slimme weegschaal sorteert varkens
  Varkenshouders die overwegen de Pig Sort van de Deense firma Domino aan te schaffen, krijgen er nu een camera bij. Misschien het laatste duwtje om over de (investerings)drempel te stappen! De Pig Sort is een sorteringsweegschaal die bijvoorbeeld bij het begin van de voerplaats geplaatst kan worden. Men kan sorteren op geslacht of op gewicht. Het laatste is handig wanneer de varkens bijna 60 kilo wegen, en voor ander voer naar een andere groep moeten. Ook handig om bijvoorbeeld één week vóór de slacht even een proefweging te doen. Zijn ze op het juiste gewicht? Kan geleverd worden wat afgesproken is? Kortom, tijdsbesparing en meer opbrengst voor de varkenshouder, aldus Domino. De camera kan ingezet worden bij een vermoeden van ziekte of staartbijten, enzovoort. Het betreffende varken wordt bespoten met rode, blauwe, of groene spray. Bij het passeren van de weegschaal, op weg naar de voerplaats, registreert de camera het bewuste varken en stuurt deze naar de observatieruimte. De Pig Sort is geschikt voor groepen varkens van 250 tot 350 dieren. Van de jury kreeg de Pig Sort de arbeids-en milieuprijs. Uitgebreide info vind je hier.

 • 女性の人権ホットライン~ひとり

  Kun je geen Japans lezen? Helemaal niet erg! Kubota is verkrijgbaar in meer dan 130 landen en kan je in alle talen te woord staan. Dit is de Kubota M108S.

 • TKS denkt aan de kleine boer

  De FeedRobot van TKS komt nu in een kleinere uitgave op de markt. De SmalFeedRobot heeft een breedte van 1,20 meter en past in de meeste stallen met een voergang, breder dan 1,50 meter. Wil men geen robot, kan men ook kiezen voor de ‘gewone’ manuele voeruitlegger met grondwagen, of aangestuurd via dakrail. Een hele ronde baal past er niet in, en TKS denkt dat vooral de schapen- en geitenhouders de potentiële kopers zullen zijn. Tot nu toe zijn er twee verkocht. Dit Klein Duimpje kost, net als zijn grote broer, een goeie €35.000.

 • Erin en eruit zonder schroeven

  TKS komt met een nieuwe messentrommel voor de FeedRobot en de Combicutter. De trommel is hetzelfde gebleven maar de messen kunnen gemonteerd worden zonder dat er
  geschroefd hoeft te worden. Dat geldt voor het demonteren net zo. Eén slag met een kleine hamer en klaar is Kees! De trommel past op alle oudere machines.

 • ATV-borstel voor de restjes

  De TKS FeedBrush is een dubbele borstel die past onder de FeedRobot. Tijdens het voeren worden de restjes weer richting de koeien geborsteld. Minder werk voor de boer, maar vraagt wel een investering van €3.800.

 • Kappen en kloven

  Je kunt er niet omheen! In een land als Noorwegen, dat voor 80 procent uit bos bestaat, struikel je over de dealers van houtbewerkingsmaterieel. Bij deze stand was het meeste te beleven. De Houtcombi 410 van Bala Agri jast er in een recordtempo een stel boomstammen door, en jong en oud staat er met de neus bovenop.

 • Överum, eeuwenoud Zweeds familiebedrijf uit 1655.

 • Reus van Het Noorden

  Nieuw is de Valtra S292. De motor is een Agco Sisu Power 8,4 CTA-4.

 • Draaien op maat!

  In krant en vakbladen, en op deze beurs wordt de LHLINK van Valtra als een revolutionaire noviteit gepresenteerd. Dat verschilt dus per land, want er is Nederlandstalige documentatie uit 2007 beschikbaar. In datzelfde jaar won hij in Hannover de zilveren innovatieprijs… om even aan te geven hoe een land achter kan lopen ten opzichte van andere Europese landen! De LHLINK is een fronthef die de stuurbeweging van de tractor volgt. Hij past op alle tractoren uit de N- en T-serie in de Advance-klasse. Valtra (No) heeft veel positieve reacties ontvangen en hoopt er 20 per jaar te zullen gaan verkopen. De LHLINK werd tweede, wat de publieksprijs betreft. Want de publieksprijs ging naar de SmartBaler van Orkel. Er is een filmpje voor diegenen die thuis even ‘op maat willen meedraaien’.

Of registreer je om te kunnen reageren.