Home

Foto & video

AVR Cleanflow in de praktijk

Vorig jaar draaide het eerste prototype van de AVR Spirit met axiaalrollen. Daar zijn er afgelopen seizoen verschillende van verkocht. Nieuw voor dit jaar is een bypass-systeem op de axiaalrollen: Cleanflow.

Foto

 • Al in 2003 draaide de eerste AVR Spirit in Nederland. Vorig jaar draaide het eerste prototype met axiaalrollen. Daar zijn er afgelopen seizoen verschillende van verkocht. Nieuw voor dit jaar is het eerste prototype van een Spirit met bypass-systeem op de axiaalrollen. Dat kreeg de naam Cleanflow omdat het systeem is gebaseerd op het Cleanflow-axiaalsysteem waarmee Reekie jaren geleden de axiaalrollen voorgoed op de kaart zette. Op de foto staat de egelmat van het Cleanflow-systeem naar de zeefmat toegeschoven waardoor de aardappelen op de egelband vallen en over de axiaalrollen heen worden getransporteerd.

  Tekst: Martin Smits, foto's: fotostudio Wick

 • Door de egelband hydraulisch naar achteren te schuiven vallen de aardappelen op de axiaalrollen. Tevens keert dan de draairichting van de egelband om waardoor die helpt de aardappelen te transporteren. Zo werkt ook het oorspronkelijke Cleanflow-systeem van Reekie.

 • Om de aardappelstroom te geleiden en de val te verminderen is achter de egelband van het Cleanflow-systeem een rol van rubberen schijven gemonteerd. Die heeft nu nog als nadeel dat die snel aankoekt.

 • Een AVR Spirit zonder axiaalrollen heeft twee egelbanden. Met axiaalrollen blijft alleen de vlak liggende egelband gehandhaafd die de aardappelen overdwars transporteert. Twee aangedreven keerrollen vegen de aardappelen van de egelband op de opvoer-elevator naar de leesband.

 • Een kenmerk van de AVR Spirit is dat deze werkt met een doorvalmat. Loofklappen is dus niet meer nodig of zelfs ongewenst. In hele zware groene gewassen kiezen telers er nog wel eens voor om het loof toch met de klapper een klein stukje korter te maken.

 • De AVR Spirit is een zogenoemde verstekrooier. De rooibek loopt namelijk naast de trekker. Die kan daarom ook gerust op brede banden staan. Vooral als het nat is, heeft dat voordeel. Voor doorsteken is het beter om de trekker op smalle banden te zetten.

 • De Spirit is nu ook met Canbus uitgevoerd. Daardoor is ook het bedieningskastje bij de leesband vernieuwd. Dat werkt nu ook met een scherm met grafische weergave zoals we dat op moderne monitoren inmiddels gewend zijn.

 • De bodem van de bunker bestaat uit metalen lamellen. Op de startpositie is deze uitgevoerd met rubberen strips. De elevator is sensorgestuurd.

 • De AVR Spirit heeft in zijn klasse de grootste bunker met een inhoud van bijna 8 ton. Met een valbreker kan die de aardappelen netjes deponeren, maar er is ook een BW-bunker leverbaar om rijdend te kunnen lossen.

Of registreer je om te kunnen reageren.