Home

Foto & video 3133 x bekeken 4 reacties

Zelfrijdende zelfbouw-uienrooier

Akkerbouwer Marco van Beem in Zeewolde (Fl.) heeft in eigen beheer een 6,75 meter brede zelfrijdende uienrooier gebouwd. Op jaarbasis rooit hij ruim 300 hectare.

Foto

 • Akkerbouwer Marco van Beem in Zeewolde (Fl.) heeft in eigen beheer een 6,75 meter brede zelfrijdende uienrooier gebouwd met hulp van Andela techniek en Innovatie uit Nagele. Op jaarbasis rooit Van Beem ruim 300 hectare, waarvan 60 hectare eigen teelt en de rest voor derden. Het rooien met drie trekkers geeft arbeidspieken die lastig op te vangen zijn, zeker als er tegelijkertijd ook uien geladen worden. Zodoende besloot Van Beem om een driebeds uienklapper/rooier te bouwen die een persoon kan bedienen. Omdat de machine nog getest en afgesteld wordt, zijn de beplating en beschermkappen nog niet gemonteerd.


  Foto's: Sytze Bakker, tekst: Matthijs Verhagen

 • Volgend seizoen worden zowel de nieuwe zelfrijder als bestaande rooiers ingezet. Zodra ook uien moeten worden geladen, gaat de zelfrijder door met rooien. Zodoende kan het personeel dat op de eenbedsrooiers zat, helpen bij het inschuren.

 • Onder en naast het Agrifac-frame zijn de rooimatten geplaatst die alle drie met dezelfde snelheid aangedreven worden. De afleg is mooi breed zodat het gewas goed kan drogen.

 • Doordat de motor achterop zit heeft deze minder last van stof en uienblad.

 • De zelfrijder bestaat uit drie rooiers van 2,25 meter breed met rooias. Daarbij worden de buitenste rijen met behulp van hydraulische schijven naar binnen verplaatst op het bed.

 • De rooimatten zijn om de achterwielen heen gebouwd zodat er een maximale zeefcapaciteit haalbaar is ,schuingeplaatste axiaal rollen zijn er voor om de hoeken op te vangen en er een goede geleiding is naar de verschillende matten.

 • Bij het keren op de kopakker beweegt de mat tussen de achterwielen met de besturing mee.

 • Bij het keren worden ook de buitenste rooigedeelten iets omhoog gezet zodat de achterwielbesturing meer draairuimte heeft.

 • Detailfoto van de overgang naar de volgende mat waarbij de spijlen verspringen om alle grond kwijt te raken

 • De rooielementen passen zich aan de bodemcontouren aan.

 • De rooier is uitgerust met 36 hydromotoren.

 • De rooier is uitgerust met gps. Zo kan de bestuurder alles goed in de gaten houden. Bovendien is het sturen bij veel stof geen probleem. De chauffeur rijdt in de zaaisporen, zodat er geen problemen zijn met aansluitrijen.

 • De rooier in transportstand. De klapper voorop bestaat uit 12 messen die elkaar overlappen. Van Beem is overigens tevreden over zijn uienopbrengst van dit jaar. Door het goede groeiseizoen zijn bijna alle uien opgekomen. Dat geeft een zeer hoge opbrengst. Er zijn vier eenheden gezaaid waardoor een opbrengst van 90 ton per hectare haalbaar is. Van Beem geeft aan dat dit niet overal zo is: ,,In oostelijk en zuidelijk Flevoland worden hogere opbrengsten gehaald. In de Noordoostpolder zijn de opbrengsten niet hoger dan andere jaren en in Zeeland liggen de opbrengsten duidelijk lager.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Petje af en een diepe buiging geweldig om een toch heel gecompliceerde machine zelf te bouwen. Fabrieken zetten aan zo'n project een of meer ingenieurs met als resultaat dat de eerste modellen vaak behoorlijk gewijzigt moeten worden om te kunnen werken en of heel blijven Nogmaals m'n pet af

 • no-profile-image

  Sytze Bakker

  Ik kom juist terug uit canada en heb daar de indruk dat er nog veel innovatie mogelijk is op mechanisatie gebied ,naar omstandigheden daar word er het nodige gedaan

 • no-profile-image

  arie maas

  inderdaad Ed mijn petje af voor z'n machine

 • no-profile-image

  sjaak

  Verwijderd, persoonlijke aanval (RB)

Of registreer je om te kunnen reageren.