Home

Foto & video 1049 x bekeken 5 reacties

Grasdierlandbouw de toekomst?

In het Drentse Drouwenerveen heeft Wim Brinkman prototypen van grasluifelstallen staan waar hij onderzoek doet naar de ideale landbouw, de grasdierlandbouw. Hij houdt er varkens en pluimvee onder bijzondere omstandigheden.

Foto

 • Wim Brinkman (59) houdt in Drouwenerveen (Dr.) 40 vleesvarkens, 80 vleeskuikens en een aantal schapen in grasluifelstallen. Hij wil de sector met deze proefstallen overtuigen dat dieren gezond buiten gehouden kunnen worden zonder gebruik van antibiotica.  Foto's: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • De drie basisnormen van de grasdierlandbouw zijn: elke dag naar buiten kunnen om te 'grazen', gewassen uitsluitend bemesten met plantaardige en dierlijke mest, en langs elk perceel ligt een wildgrasstrook van 2 à 3 meter breed.

 • Op een andere locatie heeft Brinkman een zeugenbedrijf met 14 zeugen. De biggen, kruisingen van Landvarkens, York en Piétrain komen naar het proefbedrijf in Drouwenerveen.

 • Alle dieren hebben de mogelijkheid om 'gezond' buiten te lopen en te wroeten in het zand. Brinkman kijkt naar de behoeftes van het dier, hierdoor heeft hij hoogteverschillen in de uitloop gemaakt. Op de hoger gelegen plekken waar het droog is, vreten de varkens en mesten ze.

 • Het water loopt via een lager gedeelte van de uitloop, waar de dieren een modderpoel hebben, naar een wadi.

 • Aan een zijde van de grasluifelstal is een beschutte overdekte ruimte waar de dieren in de zomer buiten kunnen liggen onder een luifel. Hier gaat Brinkman nog een mestruimte bouwen, zodat de dieren hun behoefte overdekt en in de luwte kunnen doen.

 • Over de grote balen stro die de stal vormen is een dik zeil gespannen. Het zeil zorgt rondom de hele stal voor een luifel. De dieren kunnen hierdoor altijd uit de wind naast de stal buiten liggen.

 • Het zeil is bevestigd met rubber banden aan palen die een halve meter in de grond staan. Het rubber zorgt ervoor dat bij wind het zeil niet scheurt, maar ook niet wegwaait.

 • Ook binnen in de strostal ligt zand op de vloer. Brinkman stelt dat een betonnen vloer geen natuurlijke manier van varkenshouden is, maar weet ook dat niet elke varkenshouder zijn dieren volledig op zand kan houden. Volgens de principes van de grasdierlandbouw mogen er 500 varkens in een stal en in ieder hok maximaal 50 vleesvarkens, met een vloeroppervlak van 1,2 vierkante meter per varken. Om te voldoen aan het graskeurmerk zijn er verschillende normen.

 • Door de kleine aantallen dieren op de proefboerderij krijgen de varkens met de hand het voer voorgeschoteld.

 • De varkens krijgen puur natuurlijke producten zoals tarwe, gerst, rogge en lijnzaad- en koolzaadschroot; in de winter wortelen en boerenkool. Gewasbeschermingsmiddelen mogen wel gebruikt zijn, maar alleen wat minimaal nodig is. De gewassen moeten met natuurlijke dierlijke mest bemest zijn.

 • Vervolgens krijgt elk dier zijn eigen emmer met voer. De dieren gaan vanaf week 14 na opleg naar de slacht.

 • Brinkman richt zich niet alleen op varkens, maar ook op andere landbouwdieren. Voor schapen heeft hij een luifel ontwikkeld waar de schapen onder kunnen liggen. Nu blijkt uit onderzoek dat de schapen hier vooral onder liggen tijdens het herkauwen.

 • Naast varkens houdt Brinkman Cobb- en Ross-vleeskuikens in grasluifelstallen om zijn grasdierproeven uit te voeren.

 • Het bijsturen van de mestplek blijkt bij de vleeskuikens nog lastig. Wel is duidelijk dat de kuikens liefst buiten in een beschutte ruimte liggen.

 • Een tweede tak op het bedrijf is het organiseren van kinderfeestjes. Op de proefboerderij van Brinkman organiseert zijn vrouw deze feestjes met als thema ‘Kind in de wei’ en graspannenkoeken bakken.

  Op 18 oktober is er een open dag op de proefboerderij van 11.00 tot 16.00 aan het Zuideind 35 in Drouwenerveen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkensboer

  Hallo, wat een raar verhaal een beetje varken wroet de strobalen en de houten palen binnen de korste tijd omver.

 • no-profile-image

  terug in de tijd

  Ik hoop dat de buren verweg wonen, want varkens in modderpoel stink meer dan varkens in schuren met luchtwassers

 • no-profile-image

  Varkens

  Mij zul je niet betrappen met zo'n varken in de diepvries. Ten eerste zag ik er een zootje beren rond lopen die in een dergelijk houderijsysteem oud worden en gaan stinken. ten tweede moeten we niet vergeten dat een van de redenen waarom we varkens binnen zijn gaan houden is omdat ze buiten ziektes en parasieten oppakken die ons heel erg ziek kunnen maken. Dat verklaard waarom onze moeders en oma's altijd alle vlees door en door gaar koken.

 • no-profile-image

  ik

  Wat toch veel negatieve reacties. Er is geen enkel houderij systeem voor varkens dat perfect is. Zo is het systeem van dhr Brinkman zeer waarschijnlijk beter voor het WELZIJN van het varken, maar mogelijk minder goed voor de GEZONDHEID van het varken (en de consument). En is de gangbare houderij (jullie bedrijven waarschijnlijk) minder goed voor het welzijn van het varken, maar waarschijnlijk beter voor de gezondheid van het dier (en consument).Maar wie bepaald wat zwaarder weegt?! Het feit dat dhr Brinkman iets "anders" uitprobeerd en zijn eigen pad volgt is, in mijn ogen, bewonderingswaardig. Wie weet kunnen we er nog wat van leren, maar dat gaat natuurlijk niet lukken als we er niet open voor staan.

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  Tja ,is wel goedkope huisvesting maar of je dit nou moet afschrijven op 25 jaar waar stallen normaliter voor staan weet ik ook niet ,vlgs mij deden ze dit ook zo in de middeleeuwen maar toen wisten ze niet beter . Ik hoop dat er niet teveel wild daar in de buurt zit anders ben je als buurman van zo iemand mooi de sigaar . Er zal eens wat uitbreken dan is hij als eerste aan de beurt. Iets anders weet ik wel zeker ik hoop dat we niet op korte termijn storm krijgen want dan kan hij zn huisvesting 10 km verderop ophalen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.