Home

Foto & video 1 reactie

Vliegende brigade checkt dierenwelzijn

Precies een jaar zijn de combiteams (vliegende brigade) van de AID en de VWA nu actief. Boerderij ging een dag mee en bezocht een slachterij, dierenarts en melkveehouder.

Foto

 • 5.45 uur. Bij aankomst van het combiteam van de Algemene Inspectiedienst en de Voedsel en Waren Autoriteit bij een runderslachterij in Twente blijkt dat de wasplaats niet schoon is. AID’er Johan Nijeboer (blauwe overall) spreekt de verantwoordelijke er op aan.


  Tekst en foto's: Martijn ter Horst

 • 5.50 uur. Op de grond van de wasplaats, waar alle vrachtwagens schoongemaakt moeten worden na het lossen, ligt mest en zelfs een stukje vlees.

 • 6.15 uur. De eerste vrachtwagens komen de ontvangsthal binnenrijden. Bij deze vrachtwagen is goed te zien dat het dak hydraulisch verhoogd kan worden.

 • 6.20 uur. Nu het dak extra verhoogd is, heeft het vee extra ruimte. Deze wagen bestaat uit twee lagen. De dieren mogen niet met hun rug tegen het plafond komen. Door de dakverhoging overtreedt de transporteur de Wegenverkeerswet, omdat de wagen niet hoger mag zijn dan 4 meter.

 • 7.00 uur. AID’er Johan Nijeboer overlegt met de aanwezige VWA-dierenarts Han Quist (groene jas). Bij deze slachterij is altijd een VWA-arts aanwezig om de zogenoemde ‘levende keuring’ te doen. Quist controleert of aangevoerde dieren ‘vervoerwaardig’ zijn en of ze geschikt zijn om geslacht te worden. Alle vee bleek vervoerwaardig.

 • 7.25 uur. Tussen de controles naar het dierenwelzijn controleert de AID ook de vervoersvergunningen en de vakbekwaamheid van de chauffeurs. Een enkeling heeft het papierwerk niet in orde. Deze chauffeur heeft niet alle tachoschijven bij zich, waarop staat hoe laat begonnen is met laden. Er wordt een rapport opgemaakt. Ter plekke krijgt niemand een boete.

 • 8.00 uur. De slachterij krijgt deze dag 840 runderen binnen. Het combiteam bestaat behalve uit een AID’er ook uit een VWA-dierenarts. Mike Pautzke (links) van de VWA checkt het dierenwelzijn en kijkt of de transporteur de juiste middelen gebruikt om de dieren uit de wagen te drijven.

 • 8.30 uur. Alle veewagens moeten na het lossen gereinigd worden. Het is soms dringen geblazen.

 • 9.15 uur. In de kantine van de slachterij maakt Johan Nijeboer van de AID rapport op van al zijn bevindingen van deze morgen.

 • 10.30 uur. Het combiteam heeft de slachterij in Enschede verlaten en is naar dierenarts Jaap de Boer in Neede (Ov.) gegaan. Deze dierenarts heeft een koe vervoerwaardig verklaard, terwijl de VWA-dierenarts op een slachterij het dier juist voor aanvang van de slacht afkeurde. De koe had een dikke, gezwollen poot. Het combiteam vraagt de dierenarts naar informatie hierover.

 • 10.35 uur. Met behulp van foto’s van de VWA-dierenarts probeert het combiteam meer helderheid te krijgen over hoe het kan dat een koe met een dikke poot toch vervoerd is, terwijl dat niet mocht. Dierenarts De Boer blijft erbij dat de koe vervoerwaardig was toen hij het dier keurde.

Eén reactie

 • no-profile-image

  vrij normaal

  wat een overdreven toestand al die controles,t'lijkt wel alsof er constant iemand achter je rug meekijkt en je bestraft zodra je een scheetje laat.
  Hulde aan de boeren-en vervoerders,transporteurs en,slachterijen,om toch naast al die papier rompslomp,en achterbaks gelul,van iemand die zelf het nut er ook niet van in ziet. ps controleer met mate en maak in misbruik gevallen de boette 10 keer hoger,werkt beter dan kinder oppas spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.