Home

Foto & video 1 reactielaatste update:19 sep 2008

Zeugen laten scannen

John (42) en Marion (38) Peeters hebben in Helden (L.) een gesloten varkensbedrijf met als tweede tak 20.000 vleeskuikens. Ze houden 240 zeugen in Helden en op een tweede locatie 1.700 vleesvarkens.

Foto

 • Peeters laat één keer in de twee weken de zeugen scannen. Rob Maes komt op woensdagmorgen en scant de zeugen op vier en vijf weken dracht en op zes en zeven weken dracht.

  Foto's: Bart Nijs Vakfotografie, Tekst: Judith Waninge

 • Peeters laat zijn zeugen scannen door Rob Maes van Agriservice . Dat bedrijf richt zich vooral op het scannen van zeugen in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Het werkt veel samen met veeartsenpraktijk Lintjeshof. Maes rekent € 12 voorrijkosten en € 2,75 per 5 minuten voor het scannen van de zeugen.

 • In de garage heeft Peeters een omkleedruimte ingericht waar de overalls en laarzen staan. Douchen is niet verplicht, omkleden wel. Het voorbereiden van het scannen begint hier. Naast de overall doet Maes alvast de scanner om.

 • Maes werkt met een Tringa ultrasound-scanner van Piemedical. Hij zweert bij deze scanner: licht van gewicht, met een goed beeld en makkelijk in het gebruik.

 • Maes plaatst de scanner om zijn pols, een plastic handschoen gaat om het apparaat. De scanner wordt zo niet vuil en het is hygiënischer. Enkele zeugenhouders hebben een eigen scanner. Daar kan Maes ook mee werken, maar hij heeft een voorkeur voor zijn eigen apparaat.

 • Maes komt om de week bij Peeters om de zeugen te scannen. De zeugen worden voor het eerst gescand in de vierde of vijfde week van de dracht en voor de tweede keer in de zesde of zevende week van de dracht. Het scannen kan vanaf 3 weken, maar de vruchtjes zijn beter te zien bij 4 weken. Daarnaast vindt Maes dat de zeugenhouders zelf de drieweekse controle moeten uitvoeren. Bij het scannen op 3 weken wordt die controle wel eens vergeten.

 • De zeugen staan op rij klaar om gescand te worden. In een box is het lastig om te scannen. Peeters gaat in de voergang voor de zeugen staan zodat de zeug achter in de box staat. Zo kan Maes makkelijk werken.

 • De scanner is eenvoudig te gebruiken. Het scherm aanzetten, geleidegel aanbrengen en de scanner is klaar voor gebruik. Het gebruik van het de scanner is simpel, maar het aflezen van het resultaat vraagt enige oefening.

 • Bij 4 weken kun je de vuchtjes beter zien dan bij 3 weken. Op de foto kun je de vruchtjes herkennen aan de donkere vlekken.

 • Peeters is net als de meeste zeugenhouders aanwezig bij het scannen om het resultaat op te schrijven. Een enkele keer noteert Maes zelf het resultaat op de zeug of op de zeugenkaarten.

 • Als de zeug gust is, spuit Peeters met een merker een grote L of R op de zeug. De L betekent Leeg en deze zeug krijgt nog een kans. Een zeug die een R op de rug krijgt, wordt binnenkort geruimd.

  In de maanden augustus en september ziet Maes de meeste terugkomers bij de zeugen. ,,De zeugen willen geen biggen met kerst, de natuur is nog niet uit de zeugen gefokt.” Tijdens het scannen geeft Maes ook adviezen aan de zeugenhouders.

 • Na het scannen van de zeugen maakt Maes op het zeugenbedrijf de scanner met een sopje schoon. Bij thuiskomst ontsmet Maes de scanner met een ontsmettingsmiddel.

Eén reactie

 • no-profile-image

  scanner

  Zeer verstandig om de zeugen te laten scannen. Het herkennen van de beelden vergt veel ervaring. Er zijn bedrijven die zelf scannen met een eenvoudig apparaat en dit valt in de praktijk erg tegen. Als je het meeste profijt van het scannen wil hebben dan moet je de zeugen op 21 dagen scannen. Je haalt dan de guste zeugen en ook berige zeugen het snelst eruit. Hiervoor heb je een goed apparaat nodig zoals de scanner in dit stukje en je hebt iemand nodig die veel ervaring heeft in het scannen. Mijn ervaring is ook dat wanneer men zelf scant er te laat gescand wordt of lang niet vaak genoeg. ( het schiet er nogal eens bij in).
  Voor ziekte insleep hoef je het niet te laten want er kan zeer hygiensch gewerkt worden met dit apparaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.