Home

Foto & video 1587 x bekeken 2 reacties

Nieuwe Cirrus 4001 zaaimachine

Pieter Noordam zaait voor het eerst met zijn nieuwe mulchzaaimachine van 4 meter breed. De Amazone Cirrus 4001 super functioneerde goed en heeft meer zaaicapaciteit dan zijn voorganger.

Foto

 • Pieter Noordam (39) in Borgsweer (Gr.) heeft samen met zijn schoonvader een akkerbouwbedrijf van 220 hectare en doet daarnaast 5 hectare loonwerk op het bedrijf van zijn tante. Op de kleigrond van 30 tot 40 % afslibbaar staat in totaal 200 ha tarwe. Op de overige hectares teelt Noordam suikerbieten en pootaardappelen.

  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Als eerste akkerbouwer van Nederland koos Noordam voor een mulchzaaimachine van Amazone, de Cirrus 4001. In plaats van met twee zaaimachines kan hij de ruim 200 hectare tarwe nu inzaaien met één combinatie. Noordam verwacht 20 tot 30 hectare per dag te zaaien. De machine kost ongeveer €55.000.

 • Noordam zaait mosterd als groenbemester. Hij heeft eerst de tarwestoppel gecultivaterd. Daarna één bewerking met de rotorkopeg, om vervolgens met de mulchzaaimachine te zaaien. Hoewel de kluiten hard zijn, is de akkerbouwer tevreden over de machine. Overigens gaat Noordam voor het zaaien van de tarwe wel ploegen in plaats van cultivateren.

 • In de trekkercabine is de diepte van de schijven instelbaar. Ook worden de zaadafgifte per hectare en de gezaaide oppervlakte bijgehouden, de zaadhoeveelheid in de tank en kan ingesteld worden dat de spuitpaden niet ingezaaid worden.

 • In de tank kan zo’n 2 ton tarwezaad. Genoeg om 10 hectare in te zaaien. Nu zit er mosterdzaad in tank. Noordam kiest voor mosterd als groenbemester omdat het gewas snel veel organische stof levert. Daarnaast vermeerderen aaltjes zich niet in dit gewas.

 • Door middel van lucht wordt het zaad naar achteren geblazen. De dikke slang splitst later in 32 slangen die doorlopen tot de 32 zaaikouters.

 • De machine beschikt over een dubbele schijveneg. Deze zorgt ervoor dat de grond nog wat fijner komt te liggen, aangezien de schijven de grote kluiten stukdrukken. Daarnaast egaliseren de schijven de grond.

 • Na de schijven komen acht rubberen aandrukrollen; de bandenwals. Deze drukken de grond over de hele zaaibreedte aan.

 • Voor transport over de weg worden vier aandrukrollen opgetrokken. De overige vier functioneren als transportwielen. Noordam is niet bang dat de rollen snel slijten. ‘We rijden toch niet veel over de weg’.

 • Dit is de indicator van de zaadafgifte. Deze regelt Noordam volledig elektronisch vanuit de trekker. Om de juiste zaadafgifte te bepalen moet natuurlijk wel vooraf worden afgedraaid. Omdat er nu nog niet wordt gezaaid, staat de indicator op nul.

 • Dit is het aandrijfwiel voor de zaadafgifte. Dat meet de snelheid van de zaaimachine, waarna de computer uitrekent hoeveel zaad per meter moet worden afgegeven.

 • De zaaimachine geeft flinke druk op de zaaikouters. Deze gaan daardoor op constante diepte door de grond heen. Hierdoor is de zaaidiepte altijd gelijk aan de diepte die de akkerbouwer ingesteld heeft in de trekkercabine.

 • Achterop de machine zit achter iedere zaaikouter nog een extra rubberen aandrukrol. Pieter Noordam hoopt hiermee de slakkenvraat in oktober tegen te gaan.

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koen

  wat is het voordeel als je ook nog eerst moet rotorkopeggen die 3 m breed is ? dan kan je evengoed alles in 1 werkgang van 3 m doen ?

 • no-profile-image

  Niels van der Boom

  Er wordt in dit artikel (in mijn ogen) ten onrechte vermeld dat de Amazone zaaimachine een direct zaaimachine zou zijn. 'Direct zaaien' is, zoals het woord al zegt zaaien in een onbewerkt stoppel zonder voorafgaande grondbewerking(en). Wellicht zal deze machine onder de juiste omstandigheden een goed resultaat leveren bij direct zaaien maar een voorafgaande grondbewerking (ploegen, cultiveren) zal bij deze CULTIVATOR zaaimachine toch echt nodig zijn voor een goed resultaat.

  Jammer dat door een gebrek aan kennis over minimale grondbewerking en/of direct zaaien in Nederland veel boeren op het verkeerde been worden gezet en daardoor de proeven als niet geslaagd afdoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.