Home

Foto & video

Hakselen voor de mestvergister

Maatschap Kooistra heeft een nieuwe mestvergister. Bij wijze van proef wordt 6 hectare wintertarwe gemaaid en als gehele plantsilage ingekuild. De loonwerker hakselt het zo fijn mogelijk.

Foto

 • Maatschap Kooistra heeft een nieuwe mestvergister in het Groningse Nieuwolda. Bij wijze van proef hebben de akkerbouwers 6 hectare wintertarwe gemaaid om in te kuilen. Loonbedrijf Sportel in Midwolda kuilt het in.

  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Jacco Keuper

 • Het gewas is gemaaid door een Krone Big M van Grasdrogerij Oldambt. Direct daarna is het ingekuild. Erik Kooistra: ,,Vocht in dit product is niet verkeert. Het hindert de vergister niet, maar kuilt wel veel beter in dan een droog graangewas."

 • De Big M heeft het gewas van zijn complete werkbreedte (9,50 meter) op één zwad gewerkt. Dit is beter dan maaien en bij elkaar harken. ,,De vergister heeft een hekel aan vervuiling. Zand gaat op de bodem liggen en krijg je niet meer los met roeren."

 • De hakselaar heeft wel zijn handen vol aan de dikke wiers. Desondanks geen zweetdruppels of paniek bij chauffeur Hans Sportel. Er kan zelfs nog een ontspannen glimlach vanaf.

 • Doordat er op volle capaciteit gewerkt wordt schiet het wel op. De wagens zijn zo vol.

 • Een naastgelegen perceel met wintertarwe blijft staan om gedorst te worden.

 • De opbrengst is goed. Van de 6 hectare komt ongeveer 200 ton product.

 • De opbrengst is goed. Van de 6 hectare komt ongeveer 200 ton product.

 • Bij de kuil word elke wagen gewogen zodat Kooistra precies weet hoeveel er in komt.

 • Kippen gaat vlot in de ruime sleufsilo.

 • Na het lossen retourwegen: met deze vracht is ruim 11 ton afgeleverd.

 • Als de tarwe-GPS aan de kuil zit wordt er mais van het vorig seizoen overheen gekuild. Daarna wordt kuil afgedekt. Kooistra: ,,Het is een lastig product om in te kuilen. Ik had er het liefst aardappelvezel over gedaan, maar dat was niet verkrijgbaar. Toen hebben we mais aangekocht."

 • Het gehakselde product is frisgroen en 4 millimeter lang. Sportel heeft alle messen weer in de messenkooi gezet, omdat Kooistra het zo kort mogelijk gehakseld wil hebben. Dat is beter in de vergister omdat het bacterieleven het product dan sneller kan afbreken.

 • Hier is het dan allemaal voor nodig. De vergister van Kooistra, V.O.F Bio-Energie Benelux in Nieuwolda, heeft een capaciteit van 2 megawatt en draait sinds april 2008. Als de gasopbrengst uit tarwe-GPS voldoende blijkt, kuilt Kooistra volgend jaar op dezelfde wijze in.

Of registreer je om te kunnen reageren.