Home

Foto & video 2317 x bekeken 1 reactie

Claas Axos met Perkins hart

De opvolger van de Claas Celtis heet Axos. De trekker kreeg een andere motor en werd op details gewijzigd. Boerderij probeerde hem in Tsjechië.

Foto

 • Behalve de naamsticker ziet de trekker uit het Franse Le Mans er in grote lijnen nog hetzelfde uit. Toch is het model dat al onder voorganger Renault werd gelanceerd behoorlijk onder handen genomen, Er is een nieuwe motor, cabinedak, betere hydrauliek en een iets ander design.
  Foto's en Tekst: Frits Huiden.

 • De meest luxe CX-uitvoering heeft een hydraulische omkeer (Revershift) en een tweetraps powershift (Twinshift) op een 20V/20A transmissie. Enkele concurrenten bieden vier of drie trappen, maar toch komt de transmissie nog steeds mee in de markt. De Axos is wederom in vier modellen te koop (310, 320, 330 en 340 van 55 kW (75 pk) tot 74 kW (100 pk). De Axos 340 CX kost zo’n € 50.000 excl. btw.

 • Op de kariger CL-versie zit een 10V/10A bak met omkeer en de sobere C heeft alleen een mechanische omkeerhendel. Beide hebben een 15 centimeter lagere cabine (2,5 meter hoog) en zijn ook te koop zonder cabine.

 • De Axos is de eerste landbouwtrekker van Claas met een Perkins- in plaats van een DPS-motor van John Deere onder de kap. Officieel omdat John Deere niet overal zou kunnen leveren. Claas zou de groengele trekkerbouwer ook meer als concurrent zijn gaan zien. De kap met miniem veranderd design opent in één geheel. Van elkaar klappende radiatoren zijn handig bij het onderhoud.

 • Het viercilinderblok met 4,4 liter inhoud heeft een turbo en over 400 toeren een constant vermogen.

 • Karakteristiek aan de Axos zijn de befaamde 180 graden opslaande deuren die naar voren zijn vast te zetten. De meegeklapte spiegels verstoren dan wel het zicht.

 • Samen met het enorme dakluik dat ruim 1 meter boven de 2,65 meter hoge cabine steekt, is er lekker door te waaien op de Claas en goed zicht bij voorladerwerk.

 • De deuren zijn met een hendel op het spatbord te ontgrendelen.

 • Binnen is het redelijk toeven. De forse stuurkolom die ook de airco herbergt, geeft zowel digitaal als analoog de gegevens weer zoals de gekozen powershifttrap.

 • De elektronische hef van Bosch heeft drukknoppen in de nieuwe achterlichtarmaturen.

 • Bijzonder is dat Claas speciaal om de achterruit droog te houden, waterafvoerende goten in het cabinedak heeft aangebracht.

 • De Bosch-hydrauliekpomp levert nog steeds 60 liter bij een druk van 180 bar. De koppelingen kregen betere afdichtingen, een olielekbakje en de stuurventielen hebben meer functies. Er is nu een 540/540E en 1.000 toeren aftakas te krijgen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Erwin Ros

  Weer niet gelukt om het embargo aan te houden.

  Weer wél gelukt om te vermelden dat CLAAS trekkers afstammen van Renault (inmiddels 5,5 jaar geleden over genomen).

  Voorspelbaar en jammer.

Of registreer je om te kunnen reageren.