Home

Foto & video 617 x bekeken 1 reactie

Winterplantuien opladen

Op donderdag 26 juni laadt de familie Bos in Ouwerkerk (Zld.) winterplantuien van het ras Troy op. De uien zien er mooi en gaaf uit.

Foto

 • Troy is een uienras dat zowel in de winter als in het voorjaar goed gedijd. Eerder werden proeven met de traditionele plantuienrassen Jagro en Jetset gedaan, maar deze bleken achter te blijven ten opzichte van het ras Troy.
  Foto's en Tekst: Niels van der Boom.

 • De uien zijn een week voor het laden, op 19 juni, gerooid onder goede omstandigheden. Het is dit jaar voor het eerst dat Bos winterplantuien teelt. Het plantgoed is vorig jaar in de laatste dagen van september de grond in gegaan.

 • Bos verwacht een opbrengst van 45 ton te halen. Dit ligt ongeveer 10 tot 15 ton hoger bij een vergelijkende teelt van winterzaaiuien. Het grootste nadeel van de tweedejaars plantuien zijn de hoge kosten voor het uitgangsmateriaal.

 • Doordat de uien te diep zijn gepoot, moest er ook dieper worden gerooid. Extra grond en kluiten in het zwad zijn hiervan het resultaat. Een deel hiervan draaien de axiaalrollen van de omgebouwde aardappelrooier er nog uit. “Een les voor volgend jaar”, concludeert akkerbouwer Dries Bos.

 • De uien hebben een week in de zon gelegen. Vandaar dat het laden ervan zeer gemakkelijk gaat. Het perceel met lichte kleigrond van ongeveer 20 % afslibbaar ligt direct achter het bedrijf. Twee tractoren met aanhangwagens kunnen het transport dan ook makkelijk aan.

 • De uien gaan direct van het land op transport naar verwerker BKM. Daar worden de uien gedroogd, waarna ze in Nederland worden vermarkt.

 • De uien zien er mooi en gaaf uit. De rooier heeft maar een enkele ui beschadigd. Of de broers Marien en Driek Bos volgend jaar weer winterplantuien zullen telen, is nog niet zeker.

  Bekijk ook de reportage over het winteruien rooien en de reportage over Forum plantuien.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  jacomien

  He broers,

  Ik ben trots op julie

  liefs je zusje uit hoge noorden!

Of registreer je om te kunnen reageren.