Home

Foto & video 548 x bekeken 1 reactie

Techniek op rooimachine steeds verder

Grimme demonstreert 20 augustus de nieuwste techniek op de zelfrijdende rooimachines op de aardappeldemodag in Westmaas.

Foto

 • De vierrijige zelfrijdende aardappelrooier met bunker van Grimme in actie; de Tectron 415. De machine rooit al een paar jaar in Nederland, maar dit jaar voor het eerst met nieuwe cameratechniek visual protect.
  Foto's: Hans Prinsen & Grimme en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Ondanks de enorme machine zitten er nauwelijks hendels in de cabine. Alles is instelbaar door middel van touchscreens. Heel handig, maar het duurt wel even voordat een nieuwe chauffeur alles onder de knie heeft.

 • Deze zesrijige bietenrooier, de Maxtron, is voorzien van dezelfde techniek. De twee bovenste schermen laten de beelden van de verschillende camera’s op de rooier zien. Daaronder het touchscreen-scherm voor het rooigedeelte en de tweede voor het rijgedeelte.

 • De chauffeur hoeft nooit meer achterom te kijken. Het beeld op deze twee cameraschermen wisselt automatisch iedere paar seconden. Nieuw dit jaar is visual protect. Bij vastlopers of andere problemen signaleert de computer verschillen in oliedruk. Op het scherm wordt automatisch overgeschakeld naar de camera in het probleemgebied; daarnaast klinkt een alarmsignaal.

 • Het scherm van het rooigedeelte. In dit geval dus van de bietenrooier. Met een druk op het gewenste gedeelte van de rooier kom je in het vervolgscherm waar van alles ingesteld kan worden. We kiezen hier voor de bek.

 • Linksboven in het volgende scherm kan bijvoorbeeld de kopdiepte worden ingesteld met het pijltje naar boven of beneden. Bij aardappelrooiers kunnen matten, axiaalrollen en kloppers vanuit de cabine met een paar drukken op het scherm aangepast worden.

 • Het scherm voor het rijgedeelte. Hier kan bijvoorbeeld het automatisch veldbegin en -einde ingesteld worden. Maar natuurlijk ook de gewenste rijsnelheid. Sturen in de rij hoeft de chauffeur niet meer. Voelers signaleren of de machine nog recht rijdt; zonodig worden automatisch de achterwielen bijgesteld.

 • De functie voor deze twee hendels kan de chauffeur zelf kiezen. Door middel van de touchscreens zijn deze instelbaar. Het handigst is natuurlijk om te kiezen voor veelvoorkomende handelingen zoals het instellen van de rijsnelheid en het optillen van de bek.

 • Met dit pedaal links van het stuur kan de automatische piloot worden ingeschakeld. De machine rijdt en rooit dan volgens een vooraf vastgesteld programma en rijsnelheid.

 • Aan het eind van de dag kan de chauffeur gemakkelijk het gerooide areaal uit laten printen met dit kastje. Handig om de rekening uit te schrijven.

 • Deze dummy cabine is op de aardappeldemodag te zien. Dan draait het programma van de Tectron-aardappelrooier. Bezoekers kunnen zelf alle instelmogelijkheden van de rooier ontdekken.
  Lees ook 'een kijkje in de Grimme-fabriek'.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...dank U, dank U Grimme... dus Plasje
  kan nu tijdens het rooien : de telefoon-
  gesprekken afwikkelen, de piepernote-
  ringen lezen, koffie zetten, facturen
  maken met de lap-top, kortom alles
  wat nu in de nachtelijke uurtjes moet?
  ... hulde aan Grimme!...die weten waar
  het de 'pieperboer'aan mankeert behalve
  aan geld : aan tijd!

Of registreer je om te kunnen reageren.