Home

Foto & video 8 reacties

Racen naast nieuwe hakselaar

Met een nieuwe New Holland hakselaar haalt loonbedrijf Fijnaart een tweede snede gras binnen. De chauffeurs met kippers moeten scheuren om de grote hakselaar bij te houden.

Foto

 • Terwijl sommige delen van Nederland eind juni 2008 overvallen worden door overmatige regenval en onverwachte hagelbuien schijnt in het Zuidwesten de zon. Ideaal weer voor veehouders om een tweede snede gras te oogsten. Loonbedrijf Fijnaart in het Brabantse Heijningen is dan ook druk bezig met een nieuwe veldhakselaar.

  Tekst en foto's: Niels van der Boom

 • Dit voorjaar schafte Fijnaart een nieuwe New Holland-hakselaar van het type FR 9050 aan. Deze komt in de plaats van een FX 450, die aan vervanging toe was. De nieuwe machine is het tweede model uit een serie van vijf en beschikt over een maximaal vermogen van 368 kW (500 pk). New Holland claimt dat de hakselaar over de grootste messentrommel op de markt beschikt. Tezamen met het Variflow-systeem vermindert dit het energieverbruik, waardoor de bedrijfskosten omlaag gaan.

 • Twee 120 pk-trekkers met 18-tons silagekippers moeten moeite doen om de hakselaar met zulke grote capaciteit bij te houden.
  Het gras wordt tussen de 14 en 15 millimeter lengte gehakselt. Hierbij is een rijsnelheid van rond de 8 kilometer per uur mogelijk.

 • Af en toe stopt de hakselaar abrupt. Een steen of stuk metaal, zoals een verloren schudder- of harktand, blijkt meestal het probleem.
  Problemen heeft de hakselaar tot nu toe nog niet gegeven afgezien van een klein brandje aan het begin van het seizoen dat gelukkig snel geblust was. Het blijkt een probleem te zijn dat meer van deze machines hebben gehad.

 • Na enkele uren is er gelukkig een derde combinatie beschikbaar die ervoor zorgt dat de hakselaar continue kan draaien. Fijnaart gebruikt voor het transport geen silagewagens maar kippers. Deze zijn ruimer inzetbaar op het bedrijf dat ook veel akkerbouwproducten, zoals graan en aardappelen, oogst. De hakselaar krijgt per jaar ongeveer 400 tot 500 hectare gras en snijmaïs voor de kiezen.

 • Op de kuil staat een Volvo-shovel. De zware machine is het middel bij uitstek om het gras goed ingekuild te krijgen. Voor de veehouder in Heijningen wordt ongeveer 40 hectare ingekuild; een goede 5 uur werk voor het team van Fijnaart.

Niels van der Boom

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Moeten racen om bij te blijven, dan vraag ik mij af, dat zo´n shoveltje het wel goed ingereden krijgt.
  Mensen betaal toch liever een uur meer en heb daardoor een goed aangereden bult, dan laten zien aan de buurman hoe snel je kan........

  Gedaan werk kan je niet meer veranderen!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Henk

  Helemaal mee eens. Kuil aanrijden staat op nr 1.
  Scheuren op het land? Lekker slecht voor de zode, vooral in de bochten. Asfalt is om te scheuren niet het land.

 • no-profile-image

  drentse man

  ik kan me best voorstellen dat loonwerkers graag naar meer capaciteit willen. Op een extra hakselaar moet ook personeel en dat is er niet. En als het er al is dan veel te duur.
  Om grote hakselaarcapaciteit goed te benutten kuilen we in op twee kuilplaten tegelijk. De shovel hoeft dan nooit te wachten en als hij het er even te druk mee krijgt pakken we onze eigen shovel er ook nog bij.
  WANT DE KWALITEIT VAN DE KUIL STAAT VOOROP.
  Beste mensen als je op deze manier inkuilt blijven de kosten het laagst en de capaciteit het hoogst.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Praat jij jejezelf nu niet wat tegen?
  Dat jullie een extra shovel inkunnen zetten is mooi, maar zoals jij zelf schrijft capaciteits is alles en als jij zelf geen shovel hebt, heb je een niet al te beste ingereden kuil en kan je beter accepteren, dat de loonwerker een slagje langzamer rijd. Die extra kosten op dat moment, doen onder aan de kosten van een slechte kuilbult.

  Daarom vind ik deze kop ook niet goed, dat voor een agrarische site!

 • no-profile-image

  Frank

  Lezen jongens, lezen. Er staat racen maar verder word geschreven dat de hakselaar 8 km per uur rijd. Racen? slakkegang bedoel je!! Volgens mij doen ze dan geen 40 ha in 4 uur. Van het verhaal klopt dus weinig. Verder zou de loonwerker tussen de 400 en 500 ha gras en mais voor de kiezen krijgen. Dan snap ik wel dat je met een snelheid van 8 km per uur je werk toch af krijgt. Ook met kippers van ongeveer 25 a 30 m3 valt het niet mee om capaciteit te behalen. De kop van dit artikel had moeten zijn "met deze nieuwe hakselaar zou je kunnen racen!!!!

 • no-profile-image

  Boer

  Ben t volkomen eens met Frank. 8km is een slakkegang voor een hakselaar en zo haal je nooit geen 8 ha per uur. Moet je minimaal 10 km per uur tijden. Tenn tweede is het afhankelijk van de hoeveelheid gras die op het perceel zit. 500 ha gras per seizoen, volgens mij doen de loonwerkers bij ons dat alleen al bij de eerste snede. Trouwens de 2e snede zit al een aantal weken in de kuil

 • no-profile-image

  Niels

  Laat ik even duidelijk stellen dat ik zelf niet de kop boven dit artikel heb neer gezet. Dat het 'racen' in tegenstrijd is met de rest van het verhaal klopt dus volkomen.
  Verder was het gras wat hier op dit perceel zat nog niet overal erg droog en er zaten soms erg grote hopen nat gras in waardoor de hakselaar moeilijk met veel gang over het land kon rijden.

  Boer: In de omgeving van West-Brabant zitten er over het algemeen niet enorm veel veehouders waardoor het aantal hectares wat een machine voor zijn kiezen krijgt veelal lager ligt als in een grasrijk gebied als Overijssel.
  Ik neem aan dat een combine hier in de regio ook veel meer zal draaien als bij jullie.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Niels,
  Volgens mij heb jij weer eens een poging gedaan een sensatieverhaaltje te schrijven, daarbij niet gehinderd door enige kennis van zaken. Dit zie je helaas wel vaker bij Boerderij"redacteuren". Je excuus dat je de kop boven het artikel niet zelf hebt "verzonnen" slaat dan ook nergens op. Het hele verhaal is gewoon pure onzin en bevat geen enkele nieuwswaarde. Het zou goed zijn als Boerderij eens wat meer reportages zou publiceren met wat meer diepgang en wat minder sensatie. Je neemt bijvoorbeeld klakkeloos de clain van New Holland over dat het de grootste messentrommel heeft op de markt. Check dat eens na en kom met gegevens van andere merken. Hetzelfde geldt voor het geclaimde lagere brandstofverbruik en daarmee de lagere exploitatiekosten. Lager dan wat??? De gebruikte kiepers zijn geen silagekiepers maar gewone landbouwkiepers zonder silageopzet. Ga eens objectief in op het probleem met brand in meerdere van deze machines. Kan voor een potentiele koper van grote betekenis zijn. Af en toe stopt de machine abrubt. Ja wel bij een stuk metaal maar bij mijn weten heeft New Holland nog geen steendetector (Claas heeft die wel: Rock-Stop) Affijn, dit waren mijn kanttekeningen. Doe er je voordeel mee en laat voortaan de sensatie maar over aan de Story.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.