Home

Foto & video

Dik duizend boeren duiken de bodem in

Trekkers in actie op ‘Bodem 2008’ bij PPO in Lelystad. Met antwoord op de vraagen: gewone banden of rupsbanden. Natuurlijk kon er ook de profielkuilen ingedoken worden.

Foto

 • Een belangrijk aspect van de verhoogde aandacht voor de bodem is minimale grondbewerking. Hoezo standaard alles ploegen? Het kan ook anders. Op de demodag ‘Bodem 2008’ waren tal van demonstraties van alternatieven voor ploegen, zoals hier een cultivator en schijveneg.
  Foto's: Ton Kastermans en tekst: Rochus Kingmans.

 • Hiervoor was heel veel belangstelling: de invloed van bandbreedte en bandenspanning op insporing. DLV’er Luc Remijn vertelt de aanwezigen dat 1 centimeter extra insporing 10 procent meer brandstofverbruik oplevert.

 • Twee profielen naast elkaar. Dezelfde band, dezelfde bandbreedte. Maar links was de bandenspanning 1,6 bar. De insporing is 14 centimeter. Het profiel rechts laat de insporing zien bij een spanning van 1 bar: 11 centimeter. Indachtig de vuistregel van DLV’er Remijn kost werken met een bandenspanning van 1,6 bar dus 30 procent meer brandstof.

 • Banden worden steeds groter en breder. Twee mensen van Michelin ondervinden dat aan den lijve als ze voor hun stand zo’n gigant neerzetten.

 • Naast de stand van bandenfabrikant Goodyear stond een trekker waarvan de achterbanden op twee platen stonden met sensoren. In de stand was de gewichtsverdeling te zien op heldere grafieken.

 • De bovenste twee grafieken laten de gewichtsverdeling zien op de nokken van de achterbanden. De onderste grafiek, waar de Goodyear-medewerker op wijst, toont de gewichtsverdeling over de gehele breedte van de band.

 • Een alternatief voor de steeds groter en breder wordende banden zijn rupsen. Hier een voorbeeld van een Case IH op rupsbanden voor én achter van Westtrac.

 • Een ander voorbeeld is de Challenger: geen rupsen voor en achter, maar één rups.

 • Een lagere bandenspanning zorgt voor een lager brandstofverbruik. Michelin liet de verschillen ’s middags zien met een John Deere met vastetandcultivator.

 • Tijdens Bodem 2008 vond ook de biovelddag plaats met onder meer een rondgang langs een proefveld met 17 verschillende biologische aardappelrassen.

 • Hét item bij biologische aardappelrassen is vroegheid. Hoe vroeger gepoot kan worden, des te groter de kans dat de phytophthora-schade meevalt. Of als onverhoopt eerder geoogst moet worden, dat de knollen nog redelijk groot zijn. Kiemkracht is dan heel belangrijk. Hier maakt Jacques Vergroesen van Agrico de kiemkracht aanschouwelijk aan de hand van twee kratjes. Hoe groter de uitlopers in het eerste kratje, hoe kiemkrachtiger.

 • Profielkuilen speelden een belangrijke rol tijdens Bodem 2008. Zeker op het terrein van de Broekema-hoeve waar de biovelddag plaatsvond. Hier legt Ruud Hendrix van het Louis Bolk Instituut het een en ander uit bij een profielkuil in een aardappelperceel.

 • Veel bekijks trok ook een brede profielkuil waarbij in één oogopslag de beworteling van een heel scala aan gewassen was te zien, waaronder snijrogge, gele mosterd, bladkool enzovoort.

 • Veel woorden moet je hieraan niet vuil maken. De bodem, daar draait het allemaal om!

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.