Home

Foto & video 1849 x bekeken

Boeren en rijke lui in Wassenaar

In Wassenaar wonen heel veel rijke burgers. Maar in Wassenaar wonen ook nog 14 boeren. Op eentje na zijn het allemaal melkveehouders. En die willen bijna allemaal maar één ding: uitbreiden.

Foto

  • Dit vredige, rustige tafereeltje is aan de noordwestkant van Wassenaar. Een groen gebied waar vogels fluiten en koeien rustig grazen. Niets doet vermoeden dat achter de bomenrij het drukke stadsverkeer raast.

  • De landbouw in Wassenaar heeft een duidelijke scheidslijn. Aan de noordkant van Wassenaar zijn boeren gevestigd die het gezocht hebben in verbreding. Zuivelbereiding komt het meeste voor.

  • Aan de oostkant van Wassenaar zitten de boeren die het zoeken in grootschaligheid. Toerisme of verbreding is hier niet handig. Het gebied is slecht ontsloten, de vele smalle weggetjes lopen vaak dood. Verkeer zou zich vast rijden.

  • In het rijke villadorp ontbreekt de golfclub natuurlijk niet. Er zijn er maar liefst drie. Lid worden is niet een kwestie van een aanmeldingformuliertje invullen. Er zijn de nodige voorwaarden en een toelatingscommissie beoordeelt of iemand lid kan worden. Dat kost nogal wat. Bij club Rozenstein bijvoorbeeld is eenmalig een inleg van €1.750 vereist. Dan nog een eenmalige lening van €1.361 en vervolgens een contributie van ruim €800 per jaar.

  • Waar veel rijke mensen wonen, verwacht je heel veel paarden. In Wassenaar valt dat echter mee. Er zijn wel paarden, maar van ‘verpaarding’ is geen sprake. De gemeente stelt namelijk paal en perk aan het oprichten van een paardenhouderij.

  • Aan villa’s geen gebrek. De één nog mooier en groter dan de ander. Van alle huizen die in Wassenaar te koop staan, heeft 21 procent een vraagprijs van €1,5 miljoen of meer. Het huis op de foto staat overigens niet te koop.

  • Wassenaar bestaat voor een groot deel uit landgoederen. Dit fraaie hek sluit één van de ingangen af naar landgoed Duivenvoorde.

  • Op landgoed De Horsten ligt Villa Eikenhorst waar prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen. Hier een inrit naar de koninklijke villa.

  • De boeren in Wassenaar hebben hun grond niet allemaal bij huis liggen. Sterker nog, ze moeten veel en ver rijden om erbij te komen. Vaak gaat de rit dwars door Wassenaar heen. Dat kost veel extra tijd en brandstof.

  • Wassenaar telt welgeteld één zorgboerderij: Oliehoek. Op de foto staat linksvoor eigenaar Sandra Oliehoek met de hulpboeren Irene, Bartold, Daniëlla, Jeroen en stagiaire Sira. Familie Oliehoek koos als enig boerenbedrijf in Wassenaar niet voor uitbreiding. In plaats daarvan is de familie een zorgboerderij gestart.

Of registreer je om te kunnen reageren.