Home

Foto & video 1 reactie

Bijzondere schapen scheren

Menno Cannegieter scheert de schapen bij Ko de Haan in Beerta. De dieren van het zeldzame ras Castlemilk Moorit zijn niet de makkelijkste om van hun jas te ontdoen.

Foto

 • Voor de hobby houdt Ko de Haan in Beerta een koppel schapen van het ras Castlemilk Moorit. Dit zeldzame ras is een kruising tussen Moeflon en Manx Logthon. Het ras heeft duidelijk een Moeflon aftekening met platte horens. Veertig procent van de dieren zijn lichtbruin van kleur, 'moorit'genaamd. De rest is bruin of zwart.


  Tekst en foto's: Ko van der Spek

 • Menno Cannegieter is in het dagelijks leven beheerder van de kinderboerderij in Winschoten. Uit liefhebberij scheert hij schapen. Bij dit ras is dat geen eenvoudige klus. De schapen zijn wild en hebben een droge vacht. Bij rassen met een vettere vacht glijdt het scheerapparaat makkelijker door de wol. Hier is duidelijk te zien dat de lammeren ook al behoorlijke horens hebben.

 • De messen van de scheerapparaten moeten regelmatig gewisseld worden. Een buurmeisje, die op de hogere landbouwschool in Leeuwarden studeert, helpt daar een handje bij.

 • De messen van de scheerapparaten moeten regelmatig gewisseld worden. Een buurmeisje, die op de hogere landbouwschool in Leeuwarden studeert, helpt daar een handje bij.

 • De bok heeft de horens van een Moeflon, maar ook hij gaat onder het mes.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jef Aerts

  Even ter correctie: de Castlemilk Moorit is ALTIJD lichtbruin van kleur (moorit dus). Geschoren (of als jong lam) zijn ze heel donkerbruin, maar de wol bleek af in de zon tot een warm mokka-beige. Meer info: www.castlemilkmoorit.be

Of registreer je om te kunnen reageren.