Home

Foto & video

Holmer werktuigendrager houdt van ruimte

De Holmer heeft meer capaciteit dan de concurrentie, maar is ook zwaarder en minder wendbaar.

Foto

 • De Holmer Terra Variant 500 zet zijn eerste schreden in Nederland. Een Duitse werktuigendrager waarbij achter- en middenopbouw mogelijk is van strooier, overlaadbak of mesttank. Maar hoe presteert deze rode reus ten opzichte van de concurrentie?

  Foto's: Willem Paterik, Tekst: Frits Huiden

 • De enorme grill van ruim 3 vierkante meter maakt de Holmer imposant. Er zijn zes treden nodig om in de cabine te komen.

 • Onder de cabine ligt een 360 kW (490 pk) Mercedes Benz zescilinder motor . Er is ook een grotere versie te krijgen, van 450 kW (612 pk). De enorme koelelementen zijn goed bereikbaar via rondom te openen deuren.

 • Met tankopbouw tot 21 kuub is de Holmer vooral een capaciteitsmachine. Met een 6 meter brede schijvenbemester werkt de Terra Variant 500 mest tot 10 cm diep in met een snelheid van maximaal 17 kilometer per uur.

 • Directe concurrenten van de Holmer zijn de Vredo VT 3936 en de Ag-Chem TerraGator 3244. Voor de bodem is de Holmer met zo’n 23 ton leeggewicht de zwaarste van de markt. Volgens opgave van de fabrikanten weegt de Vredo leeg bijna 18 ton, de TerraGator weegt iets minder dan 20 ton.

 • Concurrent Vredo heeft 187 kW (390 pk) en sinds kort een 19 kuubs tank. De TerraGator heeft 295 kW (395 pk) en laadt 18 kuub.

 • De Claas Xerion 3800 is met de 15 kuubs tank net te klein voor dit segment. Dat geldt ook voor de populaire maar driewielige Vervaet. Die passen meer bij de lichtere Vredo VT2516 (link foto) met 13 ton eigengewicht en 12,5 kuub tankinhoud en de TerraGator 2244 (link foto) van 17,5 ton eigengewicht en 15 kuub inhoud.

 • De Holmer heeft net als alle merken vierwielbesturing en kan dus in hondengang rijden. Met (lxbxh) 10 x 3 x 4 meter heeft Holmer het langste chassis en met maar liefst 17 meter de grootste draaicirkel. Vredo draait op 12, 5 meter en de TerraGator op 11 m (door knikbesturing). Hierdoor is er meer ruimte nodig om te manoeuvreren op het erf en word minder diep in de hoeken gewerkt.

 • De Holmer heeft net als de TerraGator een mechanische overbrenging (40 kilometer per uur, 18/6 traps fullpowershift). Er is nauwelijks verlies in trekkracht. De Vredo is daarentegen hydrostatisch aangedreven. De zuigarm en pomp zitten rechts achter de cabine.

 • De cabine is gelijk aan die op de bekende bietenrooiers van Holmer. Chauffeurs hebben het er comfortabel, mede door de canbus functiebesturing.

 • Alleen de vooras is hydraulisch geveerd.

 • De Holmer kost bij leverancier Van Gemeren Mechanisatie in Numansdorp €258.000. Inclusief Zunhammer-mestopbouw is dat €380.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.