Home

Foto & video 786 x bekeken

Voermengwagen zonder extra franje

Het is een rechttoe rechtaan wagen zonder veel toeters en bellen. De Kuhn SPV 14 is de grootste uit een serie van drie modellen van 10, 12, en 14 kuub.

Foto

 • De Kuhn SPV 14 is de grootste uit een serie van drie modellen van 10, 12, en 14 kuub. De opbouw is gangbaar met de motor achterop, mengbak in het midden en afvoerband net achter de cabine. De eerste SPV 14 draait in Noord-Holland. Het blijkt een rechttoe rechtaan wagen zonder veel toeters en bellen.

  Foto's: Wick Natzijl, Tekst: Frits Huiden

 • Rechts van de wagen zit een lange stalen punt, die kenmerkend is voor de vormgeving van de wagen. De punt draagt de elektrische spiegel en bevat de nodige elektrisch-hydraulische kleppen. Wanneer de frees in transportstand staat, zorgt de punt voor een mooie afwerking.

 • Voor de frees is een robuust ophangframe achter de cabine gebouwd. Het grijsgekleurde frame is recht voor de bak geplaatst en ook de cabine hangt er in via silent blocks.

 • De elevator van de frees (gelijk aan de grote SPH-serie) is uit het midden aan de rechterzijde van de machine geplaatst. Daardoor is er meer bouwruimte, maar de frees moet aan de linkerzijde meer voer verwerken voordat het afgevoerd wordt naar de elevator.

 • De 65 centimeter brede losband heeft een side-shift en is in het midden van de machine geplaatst.

 • Vierwielaandrijving en -besturing is geen optie. Er is achterwielaandrijving met sper en een gestuurde onafhankelijk pendelende vooras afgeveerd met bladveren. De draaicirkel is 13,4 meter. De tweetraps hydrostaat haalt maximaal 30 kilometer per uur; optie is 40.

 • Achterop ligt een 104 kW (142 pk) Tier III viercilinder John Deere-motor. Dit vermogen is toereikend, maar niet het hoogste in de markt. Het motorcompartiment is goed bereikbaar door vier grote horizontaal te openen deuren.

 • De cabine is te betreden via een redelijk lage opstap. Er is goed zicht op de frees door de ver naar boven doorlopende voorruit. Het dashboard, dat verwerkt is in de brede dwarsstijl op de voorruit, belemmert het zicht iets.

 • De enige standaardluxe is de T75 canbusbediening (onder), waarin vier functies (laden, lossen, transport en manueel) te programmeren zijn. Daarboven de monitoren voor het weegsysteem en camera’s achterop en in de kuip (optie: €1.000). Een airco en comfortpakket zijn ook optioneel (€4.390).

 • Door de kuipvorm met geribbelde wand is er meer weerstand in de kuip. Dat voorkomt dat voer met de vijzel meedraait. De vijzel heeft 2 1/4 spoed en een instelbare opscheprand. Doordat het begin van de spoed vlak oploopt, trekt hij lichter.

 • Alles functies zijn op de multistick geplaatst. Het resultaat is een rempedaal op de vloer en een stick vol met knoppen. Het vraagt daarom het nodige fingerspitzengefuhl om de wagen soepel te bedienen.

 • Met een standaardprijs van €117.715 ligt de Kuhn concurrerend in de markt. Dan heb je wel de uitgeklede versie.

Of registreer je om te kunnen reageren.