Home

Foto & video

Goasduff levert al 25 jaar aan Doux

Bretagne herbergt bijna 90 procent van de vleeskuikenouderdieren in Frankrijk. De gebroeders Goasduff houden hun vermeerderingsdieren in het zeer westelijke Plabennec.

Foto

 • Pierre Goasduff heeft met twee broers in Plabennec een grote onderneming (90 medewerkers) met vermeerderingsbedrijven, een broederij en een voerfabriek. De eendagskuikens zet Goasduff al 25 jaar lang af op basis van een ‘herenakkoord’ aan Doux, Frankrijks grootste vleeskuikenintegratie. De reproductieschakel in Bretagne is goeddeels in handen van integraties en broederijen, zoals die van Goasduff, die eendagskuikens leveren aan grote integraties.

  Foto’s en tekst: Wim Wisman

 • De broederij van de gebroeders Goasduff legt eieren in van circa 500.000 moederdieren. De helft van de moederdieren zit op eigen bedrijven op verschillende locaties, de andere helft bij gecontracteerde vermeerderaars. Veel van de moederdieren van Goasduff zijn minimoederdieren. Dat is heel gebruikelijk voor Bretagne, waar opmerkelijk genoeg maar liefst 85 procent van de vermeerdering minimoederdieren betreft.

 • Van de ruim 50 stallen van Goasduff staan er 30 binnen een straal van 30 km rond thuisbasis Plabennec, 10 liggen op 30 à 100 km en 10 op meer dan 100 km. De stallen zijn eenvoudig uitgevoerd en hebben een oppervlakte van rond 1.000 m2 bij 12, 15 of 16 meter breedte. Ze hebben natuurlijke ventilatie en daglichtvensters in het dak. In dat laatste onderscheidt Goasduff zich van collega-bedrijven in Frankrijk, die in het algemeen donkerstallen hebben, net als in Nederland.

 • De inrichting is eenvoudig. Centraal staat steeds een automatisch legnest met beweegbare bodem en middenband van Vencomatic. Het legnest heeft verlichting om de dieren in het begin van de legperiode naar de nesten te trekken. Het percentage grondeieren ligt tussen 2 en 7 procent.

 • In de stal zitten kortbenige Hubbard JA-hennen en witbenige Hubbard-hanen. De hennen (minimoederdieren) leggen 210 tot 220 eieren waarvan 85 procent bevrucht is en 84 procent uitkomt.

 • Vanwege de merkenkeuze is de beunopstap in de stallen hooguit 39 cm. De beunbreedte is hier 173 cm. Boven de beun, voor de legnesten hangt een drinklijn, in dit geval drinktorens.

 • In de scharrelruimte staan twee voerlijnen (goten met grill) voor hennen en een hanenvoerlijn (pannen).

 • Het voer uit eigen fabriek is voor de hennen en hanen gelijk. Goasduff hanteert een vaste samenstelling die iets varieert naar merk moederdier. Voor de Hubbard JA bestaat het voer uit 55 procent mais, 23 procent soja, 9,7 procent zonnebloemzaad, 1,8 procent soja-olie, 7,6 procent oesterschelpen en 1,5 procent fosfaat.

 • Hoezo, met de Franse slag? De sanitaire standaard op de bedrijven van Goasduff is hoog.

 • De automatisch aangevoerde eieren worden handmatig gesorteerd en op broedlades gezet. Aan het automatiseren hiervan is het bedrijf nog niet toe. Het waarom niet, kan Pierre Goasduff niet overtuigend duidelijk maken. Wel laat hij doorschemeren dat zijn vertrouwen in de techniek wat dit aangaat minder groot is dan bij veel Nederlandse collega’s.

 • Mestafzet is in Bretagne geen probleem, ondanks de concentratie aan intensieve veehouderij. Goasduff voert de mest om niet af naar de graangebieden boven Parijs.

 • De broedeieren gaan naar de eigen broederij. De broedkosten liggen rond de 4 cent. De eendagskuikens brengen tussen de 24 en 29 cent op. Met andere woorden: voor de productie van broedeieren is tussen de 20 en 25 cent beschikbaar.

Wim Wisman

Of registreer je om te kunnen reageren.