Home

Foto & video 2 reacties

Fiat-trekker in Chinees jasje

Na de Eurotrac F80 haalt De Heus in Oud Beijerland nu een nieuwe Chinees naar Nederland: de Eurotrac F90. Een budgettrekker van €23.750.

Foto

 • Na de Eurotrac F80 haalt De Heus in Oud Beijerland nu een nieuwe Chinees naar Nederland: de Eurotrac F90. Een budgettrekker van €23.750, gestoeld op oude Fiat-techniek.

  Foto's: Peter Roek, tekst: Frits Huiden

 • De Eurotrac F90 ziet er, los van een omhoog priemende uitlaat en andere details, gelikt uit. Onder de zilveren kleur en de naam Eurotrac van het im- en exportbedrijf De Heus, gaat de Chinese YTO X904-trekker schuil. Tot 59 kW (80 pk) verkoopt het bedrijf in Oud Beijerland budgettrekkers van de Chinese en Indiase fabrikanten Foton en Mahindra onder de naam Eurotrac.

 • De trekker is in Duitsland ook te koop in het wit als D.Brown, een knipoog naar het ooit fameuze David Brown.

 • In tegenstelling tot Foton bemachtigde landgenoot YTO de bouwlicentie van een gerenommeerd trekkermodel, de Fiat 80-90. Het betekent de onderdompeling van Italiaanse oertechniek in een Chinees sausje.

 • Veel zaken doen denken aan de Fiat-trekkers. Voorbeelden zijn de tank achterop, de transmissie en de achterstijlen die buiten het raam steken. Het belangrijkste voordeel boven de Foton is dat de 12V/4A 30 km/h bak nu gesynchroniseerd is en de koppeling hydraulisch word bekrachtigd.

 • Het forse luchtfilter hangt naast de motorkap en ontneemt het zicht tussen de wielen links.

 • Het voorgloeien van de 66,5 kW (90 pk) vierpitter gaat met een tuimelschakelaar op het dashboard die ook als claxon dient. De watergekoelde YTO-viercilinder is klaar voor Tier III. Hij levert een maximumkoppel van 325 Nm en beschikt over een turbo.

 • Om de diesel te starten is een beetje voetgas nodig, net als bij het wegrijden in de eerste versnelling. De koppeling is dan duidelijk te horen. Dat geldt ook voor de remmen, die alleen op de achterwielen werken. De trekker mag dan ook niet harder dan 30 kilometer per uur. Een goede servicebeurt kan wellicht helpen.

 • De rumoerige cabine staat rondom op zes silentblocks.

 • De 540/1.000 toerenschakeling zit op de achterbrug.

 • Opvallend is hoe prettig de vier gesynchroniseerde versnellingen zich laten schakelen. Ook de pook voor drie groepen met geïntegreerde achteruitversnelling is gesynchroniseerd, maar wil nog wel eens een paar tanden poetsen.

 • Het stuur dringt zich op doordat het niet ver genoeg in het dashboard kan zakken. Het is wel verticaal en axiaal te verstellen.
  Attent is de zachte binnenbekleding.

 • Het dashboard geeft alleen analoog temperatuur, toerental en tankinhoud weer.

 • Een 12 volts-stekker zit midden onder het dashboard. Een zaklampje voor pech in het donker is standaard.

 • Rechts zijn de hendels voor hef, hydrauliek en transmissie (zijschakeling) snel te vinden. Ook de handrem zit rechts, terwijl de hendels voor aftakas en 4WD links naast de stoel zitten.

 • De grootste pre van de cabine is de standaardairco.

 • Het zicht naar voren en opzij is redelijk. Achterwaarts is slecht. De hef verdwijnt uit het blikveld in de laagste stand door de 115 liter-brandstoftank achter de stoel. De hef beurt 1.700 kilo.

 • Net als moderne trekkers is de motorkap in één geheel te openen met een simpele draaiknop. Goed bereikbaar ligt voorop een Varta-accu.

 • Hoewel de oliepeilstok goed bereikbaar is, kan er nog wel een slag gemaakt worden om het onderhoud te vergemakkelijken. De radiatoren voor airco, olie en motor klappen niet van elkaar weg en de brandstof- en oliefilters gaan schuil achter de zijpanelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sander

  Bijna alles wat in China wordt gemaakt blijkt van buitengewoon discutabele kwaliteit, we zien dat echt elke keer weer opnieuw, ook wanneer de basis decenia geleden al is beproefd. Al veel bedrijven hebben gedacht hier een slaatje te slaan, maar komen elke keer van een koude kermis thuis, ook al lijkt het produkt nog zo goed, bijna voor alle geld te duur. Je kunt in mijn optiek echt veel beter voor 25000 euro een tweedehands kopen en hier veel meer plezier aan beleven!!!

 • no-profile-image

  bert

  onbekend maakt onbemind.

Of registreer je om te kunnen reageren.