Home

Foto & video 1657 x bekeken 6 reacties

Zodenbemesten bij Waalkens

Het uitrijden van de drijfmest is een klus voor Loon- & Grondverzetbedrijf H. van Oosten. De Vervaet Hydro Trike XXL is voorzien van een extra drijfmesttank.

Foto

 • Pier Prins en Daan Gips zijn de twee vaste medewerkers van Harm Evert Waalkens in Finsterwolde (Gr.). Waalkens is een biologische boer die naast 160 melkkoeien ook 70 vleesstieren houdt op zijn bedrijf.

  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Benny Gudde

 • De ongeveer 18 kuub mest van de 160 melkkoeien moet dagelijks worden overgepompt naar de mestsilo’s. Dit gebeurt door een vaste pomp die wordt aangedreven door een trekker. Een elektrische pomp, aangestuurd door een vlotter, is geen optie. Waalkens vreest dat bij een eventuele storing de mest dan over het erf kan vloeien of in de sloot terechtkomt.

 • Het overpompen van de mest duurt niet langer dan 2 minuten. Tijd om iets anders te doen dan van het uitzicht genieten, heeft Daan Gips dan ook niet.

 • In totaal zijn drie mestsilo’s op het bedrijf aanwezig. Twee met een opslagcapaciteit van 600 kuub, en een silo van 1.200 kuub. De drie silo’s zijn ongeveer 30 jaar oud en hebben geen overkapping. Volgens het Besluit mestbassins Hinderwet hoeven silo’s gebouwd voor 1987 geen afdekking te krijgen.

 • Het uitrijden van de drijfmest is een klus voor Loon- & Grondverzetbedrijf H. van Oosten in Meeden (Gr.). Van Oosten heeft al enkele jaren een Vervaet Hydro Trike in gebruik. Vorig jaar kreeg die versterking van deze Hydro Trike XXL. De XXL is ten opzichte van de standaard Hydro Trike voorzien van een extra drijfmesttank met een inhoud van 10 kuub.

 • De krachtbron van de XXL is een 12,6 liter DAF XE-motor met een vermogen van 315 kW (430 pk), dat is 47 kW meer dan bij de standaard Hydro Trike. Op verzoek van eigenaar Henk van Oosten is de capaciteit van de pompen verhoogd van standaard 8.000 naar 9.000 liter per minuut. Het vullen van de tanks gebeurt met hoge snelheid: na 3 minuten zuigen zijn de tanks vol.

 • De XXL wordt volledig hydrostatisch aangedreven en de maximale snelheid op de weg is 40 kilometer per uur. Met opgeklapte armen is de machine maximaal 3,15 meter breed.

 • De totale capaciteit van de Hydro Trike XXL is 24 (14 + 10) kuub. De lege combinatie weegt 18 ton.

 • Het voorwiel is zowel in trekkracht als snelheid regelbaar door de planetaire vertragingskast en de schakelbare hydromotor. De wielen van de Hydro Trike zijn voorzien van een bandendruk-wisselsysteem. Hiermee is de bandendruk vanuit de cabine regelbaar.

 • De achterste tank is af te koppelen. Volgens de ontwerpers van de machine is dit klusje binnen 20 minuten te klaren. Van Oosten maakt hier nooit gebruik van, omdat het de capaciteit vermindert.

 • De XXL is voorzien van een Veenhuis-graslandzodenbemester van 8,4 meter breed. Binnenkort wordt deze vervangen door een bouwlandbemester van 6,5 meter. Henk van Oosten denkt voor zijn twee Hydro Trikes met de bouwlandbemester voldoende werk te hebben tot en met het voorjaar.

 • De draaicirkel van de combinatie is ongeveer 10 meter. Door een speciale disselconstructie is de tweede tank exact spoorvolgend. Heel handig bij het nemen van smalle perceelstoegangen.

 • Een hydraulisch uitschuifbare wielas draagt de achterste tank. Tijdens het injecteren staan de wielen in de meest brede stand. De achterste tank wordt als eerste leeggepompt, daarna is de voorste aan de beurt.

 • Doordat alle wielen een eigen spoor volgen, is er minder sprake van bodemverdichting. Henk van Oosten is zeer tevreden over de Vervaet Hydro Trike XXL, alleen al door de hoge totaalcapaciteit van 24 kuub van de twee tanks.

Benny Gudde

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik dacht dat zulke mensen een voorbeeldfunctie hadden. Maar ze volgen blijkbaar ook alleen de wetgeving. Geen wonder dat ze die elke keer willen verscherpen. Als ze er zelf maar onderuitkomen. Triest figuur. (Trouwens wel een super bemester)

 • no-profile-image

  rene

  volgens mij voldoet waalkens
  niet aan de regels
  die mestsilo hoort afgedekt te worden

 • no-profile-image

  Michel

  Rene, je moet wel goed lezen, de silo is 30 jaar oud en hoeft geen overkaping te hebben. Wel vind ik dat Waalkens hierin zijn verantwoordelijkheid had moeten nemen en de silo af te dekken. Op deze manier kom hij gewoon niet geloofwaardig meer over als hij weer eens voor het milieu pleit. Ik, als varkenshouder, ben dus milieuvriendelijker dan deze bioboer.

 • no-profile-image

  ?

  In Duitsland hoeven ze meestal ook niet afgedekt te worden. Hier zijn ze vaak verplicht een stro dek er op te strooien. Ik vind het dan wel raar dat zo'n minister die voorop wil lopen ten opzichte van andere landen achter licht op een land als Duitsland.

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Goed voorbeeld z'n silo immers door een pet er op te plaatsen geeft meer gifstoffen in de mest.Immer er ontstaat een vreselijke stank onder het dekzijl.Vooral als de zon er op schijnt en dan valt al dit giftige condenswater in de mest.Dat is weer de oorzaak met de verplichte mest injectie dat er zoveel bodemleven kapot gaat.Extra water geeft extra goede mest
  De natuur vormt bij een mestvlaai ook een vlies binnen enkele uren. Zo is de strokorst duurzamer dan een dak wat weer in afvalfase dioxine produceerd.
  Kort om een echte kringloop maatregel.
  Een dak is de meest dure verplichting per kg/ NH4 Mag niet luchtdicht zijn van wege ontploffingsgevaar(methaan)
  Welk doel heeft dit nog alleen dat het regenwater afvangt.
  Waarom weer alleen in Nederland verplicht.
  Alleen omdat het gemakelijk te controleren is.Net al mestinjektie al meer weidevogels heeft laten verhongeren als rapporten ons willen doen laten geloven.
  Kortom Waalkens nu nog een ransoen < dan 150 re en bovengrond kleine hoeveelheden mest en je slaagt voor het bodemleven met een tien

 • no-profile-image

  hendrik

  hoezo biologisch? Wanneer er een korst op de mest komt en de mest er van onder ingepompt wordt is er niks aan de hand! Niet echt milieubewust zo.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.