Home

Foto & video

Aankooptips gebruikte voermengwagen

De belangrijkste aandachtspunten bij het aanschaffen van een gebruikte voermengwagen.

Foto

 • Het belangrijkste onderdeel van de verticaalmenger is de mengvijzel. Dit is ook meteen het meest slijtage-gevoelige onderdeel. Hoe ouder de mengwagen, des te dunner de vijzel. De onderste spoed van de vijzel slijt logischerwijs het hardst omdat deze het meeste voer verzet.


  Foto's & tekst: Matthijs Verhagen

 • Als de vijzel dun is geworden bestaat de kans dat deze af gaat hangen. Doordat het voer dan minder goed naar boven gewerkt wordt verslechtert de mengwerking van de wagen.

 • De messen vormen een normaal slijtdeel van de wagen. Op de foto een mes dat aan vervanging toe is. Hoe harder de legering van het materiaal, des te groter is de kans dat de messen afbrokkelen. Nieuwe messen worden tegenwoordig van een minder harde legering gemaakt zodat er geen stukjes afbreken en in het voer terecht komen.

 • Bij verticaalmengers slijt vooral de onderste 15 centimeter van de zijwand en de vijzel(s). De bodem verslijt over het algemeen minder hard. Bij horizontaalmengers is dit precies andersom; hierbij slijt de bodem juist meer dan de vijzels.

 • De haakse aandrijving van de vijzel, onder de wagen. Als de aandrijving ruim bemeten is vormt het geen beperking in de levensduur van de wagen. Let hier bij aankoop wel op.

 • Als er een versnellingskast op de mengwagen zit dan is het verstandig om deze te testen op de werking. Een voorkomend probleem is dat de tandwielen of arretering dusdanig versleten kan zijn dat deze op het eerste gezicht goed werken, maar bij hoge belasting uit de versnelling schiet.

 • Ook de weeginrichting is het nakijken waard. De weegstaven zijn óf goed óf defect. Repareren is vaak onmogelijk of te duur, vervangen van de weegstaaf is dan de enige optie. Ook de weegkast en display kunnen door vocht of ammoniak de geest gegeven hebben. Een aandachtspunt dus.

 • Let bij de losband op de algehele toestand van de band en opstaande meenemers. Als de zijstrippen ontbreken of niet goed aansluiten komt er voer tussen de band en de aandrijfrollen. Dit zorgt voor slijtage.

 • Hier is de zijstrip in orde. Let tevens op de aandrijving van de band. In dit geval is deze direct hydraulisch aangedreven. Bij een losband met kettingen en meenemers kan de toestand van de ketting en lagering van de tandwielen gecontroleerd worden.

 • De banden onder een voermengwagen hebben het niet gemakkelijk. De meeste veehouders maken weinig kilometers op de weg waardoor het profiel nauwelijks slijt. Maar door het geschommel van de mengwagen tijdens het mengen zijn het juist de wangen van de band die slijten. Deze worden na verloop van tijd poreus wat kan leiden tot een klapband. Let ook op eventuele speling op de wiellagers.

 • De aftakas is weliswaar geen wezenlijk onderdeel van de wagen. Toch kost vervanging van de aftakas wel geld, ook een aandachtspunt dus.

 • Voor de rest zijn algemene zaken zoals het chassis, asbevestiging, dissel, trekoog en de steunpoot het nakijken waard.

 • Als alle aandachtspunten bij elkaar genomen worden dan ontstaat een algemeen oordeel over de conditie van de wagen en welke reparaties te verwachten zijn. Laatste aandachtspuntje is de verlichting.

Of registreer je om te kunnen reageren.