Home

Foto & video

Roosterschuiven op Eurotier

Ebbers en Westermann komen met een roosterwals en een roosterspuit. Wie echt serieus genomen wil worden, moet een mestrobot aan kunnen bieden, zo lijkt het wel.

Foto

  • Het meest opvallende nieuws op het gebied van roosterschuiven komt van het Nederlandse bedrijf Ebbers Metalworks. Dat maakte de Scarab; een zelfrijdende roosterwals met daarachter een roosterschuif. De wals drukt de mest eerst door de roosters voordat deze wordt geschoven. De elektrische aandrijving en besturing komen van een rolstoel. Het frame is van verzinkt staal. De batterijen zijn pas leeg na 30 kilometer rijden. Maximumsnelheid is 10 km/uur. De Scarab draait om zijn as op 1,4 meter. De schuif is 90 centimeter breed. Prijs: €5.950.

    Tekst & Foto’s: Frits Huiden

  • De Cowrob-mestrobot van Betebe uit het Duitse Vreden was op drie stands te zien. GEA Farm Technologies, het voormalige WestfaliaSurge, toonde hem als SR one. Stalinrichters De Boer en Brouwers Equipment, beide onderdeel van de Wilaard Holding, toonden hem in het geel en blauw als respectievelijk Roboclean en ScaraBEe. Betebe doet alleen nog de ontwikkeling en de productie van de robot. De verkoop laat het bedrijf aan anderen over. Hoewel de drie leveranciers zeggen dat er niet meer aanbieders zullen komen, sluit de directeur van Betebe dit niet uit.

  • De Roboclean van De Boer

  • De ScaraBEe van Brouwers Equipment.

  • Een gouden medaille werd toegekend aan de zelfrijdende roosterschuif van Westermann. Het werktuig schuift de roosters niet alleen maar spuit ze ook schoon, zodat de spleten niet dicht gaan zitten met mest. Dat is vooral handig bij droge en dikke mest. Het voorzetstuk heeft twee watertanks van samen 75 liter. Na de eerste schuif komt er een rij vingers die de mest tussen de spleten duwt. Vervolgens zijn er 8 sproeiers die over een breedte van 1,2 meter de spleten door spuit. Daar achteraan lopen nog twee schuiven. Het voorzetstuk kost €5.000. De driewielige CM 3 zelfrijder kost €15.000 maar kan voor meerdere taken worden ingezet.

  • Westermann had ook een eenvoudige oplossing om kalk in de boxen te strooien. Een 50-litervat met een vijzel in een pvc-pijp achterop een zelfrijdertje. Zo kan kalkstrooien tegelijk met roosterschuiven.

Of registreer je om te kunnen reageren.