Home

Foto & video 1501 x bekeken

Kali winnen 800 meter onder de grond

K & S Kali exploiteert ten zuiden van Kassel (Dld.) een grote kalimijn. De mijn is zo groot als de stad Utrecht en gaat tot 800 meter diep.

Foto

 • Op drie plekken in de mijn wordt nog Kali gewonnen en direct verwerkt in de bovengelegen fabrieken. Jaarlijks haalt het bedrijf 38,9 miljoen ton kaliumhoudend zout naar boven. Hieruit haalt ze 8,1 miljoen ton kalium en magnesium meststoffen. De ruim 30 miljoen ton afvalstoffen worden gestort op enorme afvalhopen.

  Foto's: K & S, Boerderij en Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • De Kali zit in twee enkele meters dikke lagen zo’n 800 meter onder de grond. De afmetingen van de mijn zijn enorm. Onder de grond zit een gangenstelsel van 4.600 kilometer. In totaal is het oppervlak van de mijn zo groot als de stad Utrecht.

 • Enorme machines zijn betrokken bij de kaliwinning. Vlak na een shift zijn de explosies, zodat niemand gevaar loopt en last heeft van het stof. Daarna wordt het zout eruit gehaald en de veiligheid in de ontstane tunnels gewaarborgd. Vervolgens begint het proces van winning opnieuw.

 • Na de explosies wordt het zout opgeladen. De enorme machines kunnen tot 30 ton in één keer meenemen.

 • Met transportbanden wordt het zout naar de schacht gebracht. In de mijn is 150 km transportband aanwezig.

 • Als het zout weggeladen is, wordt de veiligheid gecontroleerd. Deze scrapingmachine zorgt ervoor dat eventueel loszittende zoutbrokken gecontroleerd naar beneden vallen.

 • Daarna worden keilbouten van ruim een meter in het plafond geboord. Weerhaken zorgen ervoor dat de stang niet naar beneden valt. Ook dit is zuiver voor de veiligheid. De stangen voorkomen het instorten van de gang doordat deze het zoutpakket bij elkaar houden.

 • Als de veiligheid gewaarborgd is, begint het proces opnieuw. Met een boor worden gaten van 7 meter diep geboord. De gaten moeten evenwijdig aan elkaar lopen en liggen zo’n 50 centimeter uit elkaar.

 • Deze gaten worden met 5 kg dynamiet gevuld. Tegelijkertijd wordt met behulp van een lange slang het ontstekingsmechanisme geplaatst.

 • Het dynamiet zelf is niet gevaarlijk. Je kunt het zelfs veilig in de brand steken. Als de onsteker bevestigd is, ligt dat natuurlijk heel anders.

 • Voordeel van de Duitse mijn is dat de kalilagen relatief dik zijn. Maar daar staat tegenover dat het gehalte met 17 % lager is dan in Canada en Rusland. Voordeel is ook dat naast kali ook magnesium en het witgeel-gekleurde sulfaat gewonnen kan worden. Dit maakt de Duitse mijnen uniek.

 • De fabriek draait zeven dagen in de week. In de mijn wordt vijf dagen gewerkt. In een enorme bunker wordt het zout opgeslagen om vooruit te kunnen in het weekend.

 • De nieuwste schachten hebben een dwarsdoorsnede van 8 meter, de oude slechts vijf. Het lukt dus niet om de enorme machines in zijn geheel 500 meter onder de grond te krijgen. Vandaar worden ze gedemonteerd en in stukken naar beneden gelaten. Onderhoudsbeurten aan het materieel worden gedaan in de werkplaats.

 • Veiligheid staat hoog in het vaandel. Veel ongelukken gebeuren niet in de mijn. Desondanks staat onder aan de schacht een kapelletje met de beschermvrouw van de mijnwerkers, de heilige Barbara.

 • In de fabriek wordt de kalium en magnesium uit het zout gewonnen door middel van drie verschillende processen. Maar daarvoor worden de keiharde grote zoutbrokken fijngemalen. Daarna gaat het zout met de transportband verder de fabriek in.

 • Uiteindelijk gaan de verschillende meststoffen naar de afnemers of worden opgeslagen in een enorme opslagloods. Kali wordt immers het hele jaar door gewonnen maar slechts een gedeelte van het jaar gebruikt door boeren. Het bedrijf levert niet rechtstreeks aan boeren, wel aan coöperaties en meststoffenhandelaren.

 • Soms kom je in het mijningsproces bijzondere dingen tegen zoals deze kristalgrot.

 • Ook een keer in de mijn rondkijken? Dat kan. Bekijk het grote plaatje. Met een lift ga je 500 meter naar beneden. Vervolgens rijdt je met jeeps ruim 20 kilometer door de mijn. Een unieke ervaring.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.