Home

Foto & video

Goed kopwerk levert geld op

Optimaal kopwerk van suikerbieten vraagt een ander ontbladersysteem. In de nieuwe tarraverrekening is de kop geen tarra meer. Kopmessen voldoen niet meer.

Foto

 • De nieuwe Grimme-ontbladeraar FT 270 V is tijdens de praktijkdag voor het eerst in Nederland aan het werk te zien. De compacte ontbladeraar gooit het afgeslagen blad over de kopmessen heen naar achteren en legt het tussen de rijen. Dit voorkomt dat de kopmessen hinder ondervinden van los blad. Dat bleek tijdens de praktijkdag suikerbieten op 30 oktober in Valthermond (Dr.).

  Foto's: Koos Groenewold en Tekst: Luuk Meijering.

 • De getrokken Beet Mulcher van Grimme levert het beste kopwerk. Met deze machine blijft het kopverlies beperkt tot €3 per hectare. Een traditioneel kopsysteem met kopmessen verspeelt bij een optimale afstelling €13 per hectare aan kopverliezen. In de praktijk lopen de kopverliezen op tot wel €100 per hectare.

 • Met kunststof klepels op de twee achterste assen wordt het blad met een snelheid van 100 kilometer per uur van de biet geslagen, zonder dat de biet beschadigd.

 • Op grote borden naast de bietenhopen die met verschillende rooierafstellingen zijn geoogst, staat hoe groot de financiële gevolgen zijn van een onjuiste afstelling van de rooier. Kleine verschillen in afstelling schelen zo €100 per hectare aan verliezen.

 • Bietentelers krijgen van PPO-onderzoeker Klaas Wijnholds uitleg over de resultaten van de bladschimmelbestrijdingsproeven dit seizoen. De op het juiste tijdstip gespoten veldjes zijn het schoonst. Verschil in effectiviteit van middelen of verschil tussen rassen is niet gevonden. De schimmeldruk was dit seizoen niet zo hoog.

 • Op dalgronden is het in tegenstelling tot andere grondsoorten niet mogelijk met behulp van een bodemanalyse de optimale stikstofgift voor suikerbieten te bepalen. Door op een proefveld stikstoftrappen aan te leggen wordt vastgesteld hoe hoog de stikstofgift moet zijn voor de hoogste financiële opbrengst. Peter Wilting van het IRS geeft hierover uitleg.

 • Bietenblad dat sterk aangetast is door bladschimmels en gele vlekjes. De hoogte van de stikstofgift heeft geen invloed op de mate van aantasting door bladschimmels of gele vlekjes.

 • In de bietenkliniek verricht het IRS diagnostisch onderzoek naar ziekten en plagen in suikerbieten. Medewerker Elma Raaijmakers laat hier zien welke schade aaltjes aan kunnen richten en hoe deze schade te herkennen is als aaltjesschade.

 • Suiker Unie vraagt telers hun bieten langer te bewaren vanwege de langere campagne. Met de juiste maatregelen zijn de suikerverliezen te beperken en wordt vorstschade voorkomen. Met verschillende afdekmethoden zijn goede resultaten te behalen.

 • Een in Duitsland ontwikkelde machine dekt in een mum van tijd de bietenhoop af met vliesdoek. De machine rolt het doek net zo snel weer op. Bij de aanleg van de bietenhoop moet wel rekening gehouden worden met de breedte van het vliesdoek.

 • Een draaiende schijf drukt het vliesdoek op de terugweg vast in de hoop.

 • In het kader van het project Spade is een grote profielkuil gegraven om de invloed van een diepe grondbewerking op de beworteling te laten zien. Bert Huizinga van DLV Plant geeft hierbij uitleg.

 • Een juiste bandenspanning spaart de bodem, bespaart brandstof en werkt nog sneller ook.

 • De bandenspanning verlagen van 1,8 bar naar 0,8 bar leverde tijdens de demonstratie 19 procent brandstofbesparing op en 14 procent tijdsbesparing.

 • Fabrikant Grimme toonde een zesrijige getrokken wagenrooier: de Rootster 604. Deze rooier heeft een 4 tons tussenbunker en geen eigen kopsysteem. Tijdens de demo viel de geringe puntbreuk van de gerooide bieten op.

Of registreer je om te kunnen reageren.