Home

Foto & video 874 x bekeken

Doorrooien tijdens wisselen kipper

WM Kartoffeltechnik werkt aan een wagenrooier met tussenbunker, gebaseerd op de WM 8500 bunkerrooier. Franse WM-dealers demonstreren het prototype al bij telers. Boerderij ging kijken.

Foto

 • WM-Dealer Artois Motoculture demonstreerde de rooier half oktober bij teler Regis Calliens in Quiéry-la-Motte (Fr.), die op zoek is naar een nieuwe rooier.

  Foto's en Tekst: Martijn Knuivers.

 • Reden dat de Duitse fabrikant de wagenrooier met tussenbunker heeft ontwikkeld, is dat in Noord-Frankrijk, maar ook in delen van België, Duitsland en Nederland, veel percelen zodanig langgerekt zijn dat de voorraadbunker van een getrokken bunkerrooier niet één werkgang aan aardappelen kan bergen.

 • De basis van het prototype is vrijwel gelijk aan de bunkerrooier WM 8500. Die heeft een voorraadbunker van 7 ton. Het prototype heeft echter een tussenbunker met elevator. De tussenbunker is in feite een voorraadbunker van 5,3 ton voorzien van een aparte losband. Deze lost op een brede elevator, zoals ook op wagenrooiers wordt toegepast. De bunker kan 5,3 ton bergen en rijdend lossen.

 • Het voordeel van dit systeem is dat de rooier kan doorrooien bij het wisselen van de kippers. Bij het lossteken van percelen kan de machine solitair rooien.

 • In tegenstelling tot alle andere fabrikanten zit bij de WM-rooier de rooibek links in plaats van rechts. Vanuit psychologisch oogpunt een vreemde plek, omdat mensen van nature makkelijker over hun rechter schouder kijken dan over hun linker. Volgens WM is het een kwestie van gewenning.

 • Een sensor meet de hoeveelheid aardappelen in de bunker. De bodemmat wordt gedoseerd geleegd, met een egale aardappelstroom op de elevator tot gevolg.

 • De rooier heeft een grote rooicapaciteit. Na de graafmat vallen de aardappelen op een lange doorvalmat. Het loof blijft op de spijlen liggen, de aardappelen vallen er doorheen.

 • Er blijven veel grove knollen achter op het land. Veel aardappelen zitten nogal vast aan het lange taaie loof. De doorvalmat verwijdert het loof weliswaar perfect, maar er gaan ook veel aardappelen mee die nogal vast aan het loof zitten.

 • Banden met grote rubber vingers kammen de aardappelstroom vervolgens naar achteren op de opvoerelevator en leesband. De vingers dienen ook voor de verwijdering van kluiten en stenen. Het onderscheid gaat op grootte. Hoe hoger de vingers worden afgesteld ten opzichte van de zijwaarts gerichte egelband, hoe grotere kluiten, stenen en aardappelen door de vingers heen schieten en worden verwijderd. Het is bij de afstelling zoeken naar een acceptabele tussenweg tussen kluiten en krielverliezen.

 • De elevator kan niet tot onderin de kipper zakken, waardoor de aardappelen van grote hoogte in de kipper vallen. Als de chauffeur de elevator tot onderin laat zakken, stopt deze met draaien. Oorzaak blijkt een te gevoelig afgestelde hoogtesensor.

 • De toekomstige elevator wordt van zwaardere cilinders voorzien dan het prototype, waardoor het bereik groter wordt.

 • Aardappelteler Regis Calliens controleert of de rooibek diep genoeg staat afgesteld. Of hij de rooier gaat aanschaffen, daarover moet hij nog nadenken.

 • Guillaume Calliens, de zoon van Regis, kipt de Markies-aardappelen onder het afdak. Morgen komt McCain de aardappelen halen.

 • De demo zit erop. In transport klapt de elevator mooi over de bunker.

Of registreer je om te kunnen reageren.