Home

Foto & video 3 reacties

Biologische witlof rooien en sorteren

Loonbedrijf van Egmond rooit 4 hectare witlofpennen bij Jan Muylwijk in Marknesse (Fl.). De Ploeger op rupsen neemt vier ruggen van 75 centimeter mee.

Foto

 • Van Egmond gebruikt de rooier ook voor de aardappelen. Vandaar de rijafstand van 75 centimeter. In totaal rooit de rooier 350 hectare gewas, 150 hectare aardappelen en 200 hectare witlof. Het kost twee tot drie dagen om de rooier om te bouwen naar witlof.

  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Jacob van Beek is de vaste chauffeur op de rooier. In de cabine heeft hij drie monitoren zitten. Het beeld wisselt over de negen cameraposities op de rooier. Zeker met achteruitrijden is dat handig. Anders heeft de chauffeur geen zicht.

 • Niet de hele witlofpen wordt gerooid. Met een beitel worden de pennen op 15 centimeter afgestoken. De overige 10 centimeter blijft in de grond achter. Bovenop de pen zit nog 3 tot 4 centimeter blad.

 • Voor de witlofteelt gebruikt Van Egmond de blokmatten. Twee hydromotoren werken de pennen uit de rug op de blokmat, die met een wrijfband zorgt voor de eerste schoning.

 • Bijzonder is de hydraulisch verschuifbare cabine. Bij transport staat de cabine helemaal vooraan voor een goed overzicht. Met als voordeel dat de afvoer 180 graden kan worden omgeklapt en zo tussen cabine en bunker zit.

 • Tijdens het rooien is het wel eens makkelijk om de cabine te verplaatsen. Voor goed zicht op de klapper schuift de chauffeur de cabine helemaal naar voren. Maar voor zicht op de rooibek moet de cabine een paar meter naar achteren.

 • Bijzonder aan deze machine is de in breedte verstelbare axiaalset. Deze rollen voeren de laatste schoning uit. De chauffeur kan de set vanuit de cabine verstellen, waardoor het wisselen van rollen verleden tijd is.

 • Door de rupsen blijft het land vlak achter. Van Egmond koos voor de rupsen omdat deze de stabiliteit van de machine vergroten en de draagkracht verhogen. Zo kan altijd gerooid worden. Niet overbodig, want in de herfstmaanden kan het nogal eens nat zijn.

 • De machine beschikt over een bunker van 13 ton. Zodoende kan een rondje met gemak in de bunker. Dat betekent dat de kippers niet meer het hele rondje ernaast hoeven te rijden.

 • Meestal wordt de laatste 50 meter al rijdend gelost. Zo kan de rooimachine continu doorrijden. Een flinke tijdsbesparing natuurlijk. Daarnaast is er vaak niet voldoende ruimte op de kopakkers beschikbaar om te lossen.

 • Hier is nog eens het grote voordeel van de rups te zien. Ook op deze modderige kopakker kan de rooimachine goed uit de voeten. Insporing zie je nauwelijks.

 • De pennen zijn bestemd voor de trekkerij van Johann Krops in Nagele (Fl.). Maar na het rooien gaan de kippers met witlofpennen eerst nog naar sorteerder Sijtsma in Ens. De wagens worden gestort in een sleufsilo.

 • De heftruck met grote schepbak schept de pennen op en stort deze in de stortbak. De rollenzeef draait alvast ondermaat (onder 3,5 centimeter) en grondtarra eruit. Het grootste voordeel van sorteren is een besparing van 10 tot 15 procent van het opslagvolume.

 • Dunnere pennen hebben een kortere groeiduur in de trekkerij dan dikke pennen. Vandaar dat de pennen in twee maten worden opgeslagen. Sijtsma draait de fijnere pennen met deze rollenband eruit.

 • Vervolgens transporteert Krops de gesorteerde pennen naar de vrieskoeling van De Vries in Nagele. Daar worden de pennen tot maximaal een jaar bewaard bij een temperatuur van -1,5 tot -2 graden. Zo komen de pennen volledig in rust en bevriezen ze niet.

 • Voordat de pennen de trekkerij van Krops ingaan, hebben ze minimaal 2 tot 3 weken in de vriescel gestaan. Dit is nodig voor de suikeromzetting in de pen. Vanaf volgende week begint Krops met het trekken van de eerst geoogste pennen van oogst 2008.

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sita

  Wat een geweldige vent zit er in de
  rooier. Zulke medewerkers zijn
  met een lantaarnetje te zoeken.
  Succes John wij zijn trots op.

  groet Frans en Sita

 • no-profile-image

  Gerald Langerak

  Het valt niet mee om de witlofwortelen onder deze natte omstandigheden van het land te krijgen. Geweldig dat er bedrijven zijn die in de witlofoogst willen investeren! En nu er voor zorgen dat de de consument deze zeer veelzijdige groente blijft waarderen. Op internet kan je veel heerlijke recepten vinden. Witlof past in elk jaargetijde en kan op heel veel verschillende manieren bereid worden.

 • no-profile-image

  Belinxx

  Hey Pap,

  bijna op de foto op het eind van je carriere

  Groetjes

Of registreer je om te kunnen reageren.