Home

Foto & video

30.000 pk onder de hamer

Ritchie Brothers hield gisteren weer een grote trekkerveiling in Meppen. Eerdere edities waren onder andere in februari , juni en november vorig jaar.

Foto

 • De veiling werd gehouden in Meppen (D.) op een terrein van de grote Duitse mechanisatieketen Agravis. Zij brengen ook een groot deel van de machines in. Op de veiling zijn geen minimumprijzen; alles wordt verkocht aan de koper met het beste bod.

  Tekst & Foto’s: Matthijs Verhagen

 • Voorafgaand aan de veiling zijn er een aantal kijkdagen. Op deze dagen kunnen de machines bekeken en gestart worden. De bieders die hiervoor geen tijd hadden, of bijvoorbeeld uit het buitenland komen, bekijken de trekkers op de veilingdag.

 • Naast trekkers worden er ook andere machines aangeboden. Allerlei soorten werktuigen, maar ook shovels, hakselaars, combines en zelfs een enkele personenauto.

 • Niet alle machines worden voor de tribune gereden. De meeste werktuigen zijn te zien op drie grote schermen. Het zou onnodig veel tijd kosten om al deze machines aan te koppelen en voor te rijden.

 • Per tribunevak staat een persoon die biedingen in het vak signaleert, bij een bod steekt hij zijn hand op. De veilingmeester staat in lijn met deze personen opgesteld in een camper; hij ziet het dus direct als er geboden is. Vervolgens verhoogt hij de vraagprijs die op de borden staat en alles herhaalt zich weer.

 • Er zijn een aantal veilingmeesters, die elkaar continu aflossen. Doordat het werk een zeer hoge concentratie vraagt is het niet langer dan een half uur vol te houden. De veilingmeesters praten ontzettend snel in een op het eerste gezicht onverstaanbaar engels taaltje. Geen nood, want de belangrijkste informatie staat ook op de digitale borden.

 • Er worden zowel nieuwe als gebruikte machines in alle soorten en maten geveild. Hier een John Deere 9300 kniktrekker met acht stuks nieuwe banden. Verkocht voor: € 38.000,-

 • Op de digitale borden is het lotnummer weergegeven en de vraagprijs. De vraagprijs wordt verhoogd als er geboden wordt. Als er niemand meer hoger biedt dan ben je koper. Per machine duurt dit hooguit een minuut, een goede voorbereiding is dus noodzaak.

 • De spanning bij de bieders loopt op naarmate de machines duurder worden. Er zijn geen pauzes tijdens de veiling. Even snel de stand van zaken doorbellen naar huis of naar de boekhouder kan je dus het best met twee telefoons tegelijk doen, dat spaart tijd.

 • Ook oudere trekkers kwamen onder de hamer, waaronder twee MF’s 1114 uit 1979. Verkocht voor € 2.500,- per stuk.

 • Het topstuk van de veiling was deze Fendt 936 uit maart 2007. De trekker heeft 1842 uren gemaakt in Duitsland en staat nu rondom op nieuwe banden. Verkocht voor € 117.500,-

 • Deze goed uitziende John Deere 4955 uit 1991 met onbekende urenstand wisselde voor € 13.000,- van eigenaar. Afhankelijk van de technische staat een mooie prijs voor deze (toekomstige) klassieker.

 • De grotere getrokken machines zoals kippers, spuitmachines en rooiers werden wel langs de tribune gereden. Het aankoppelen moest vooral erg snel gebeuren om de veiling draaiende te houden. Hierbij werd niet gekeken op een lakbeschadiging meer of minder.

 • Deze John Deere 1550CWS combine startte niet. Met behulp van een extra accu en een paar monteurs kwam het uiteindelijk toch goed. De machine met uit 2002 met 924 uur op de klok ging weg voor € 49.000,- Een 5,5 meter maaibord met kar zit bij de prijs inbegrepen.

 • Op de veilingdag mocht er eigenlijk niet meer gereden worden. Sommige mensen hadden echter zelf een sleutel meegenomen.

 • De onderhoudshistorie en afkomst van trekkers is vaak onduidelijk of onbekend bij een veiling. Een zekerheid die bij de dealer vaak groter is. Daar staat tegenover dat de trekkers op een veiling voor een wat lagere prijs verkocht worden. Het blijft een afweging die de koper zelf moet maken. Bij deze Fendt Xylon 524 uit 1996 was het duidelijk dat er iets aan de hand is met de motor. Bij € 16.000,- hield het dan ook op.

 • De veilingdag was bijna afgelopen toen een Kleine-Star-bietenmuis binnengereden werd. De grote machine ging voor een kleine prijs weg: € 3.000,-

 • Deze Claas Lexion 480 combine kon vanwege de afmetingen met moeite binnenkomen. De kar met 7,5 meter breed maaibord moest afgekoppeld worden. De machine uit bouwjaar 2000 op Terra Trac rupsonderstel werd verkocht voor € 70.000,-
  Een Deutz 5690 HTS combine met 6,3 meter maaibord leverde € 100.000,- op. Deze had dan ook slechts 360 uur gemaakt sinds 2005.

 • De trekkers werden vlot binnengereden. Dat moest ook wel; om 9.00u begon de veiling en om 19.00u hadden de 631 machines een nieuwe eigenaar. Verschillende transporteurs hebben de komende tijd hun handen vol om alle machines weg te brengen. In mei 2009 is de volgende editie.

Of registreer je om te kunnen reageren.