Home

Foto & video 2891 x bekeken 1 reactie

Smits rooit met drie rijen

Grimme heeft op verzoek van de gebroeders Smits in Nagele (Fl.) een drierijige wagenrooier ontwikkeld, de GT300.

Foto

 • Akkerbouwbedrijf Smits bestaat uit de broers Frans, Peter en Johan en Johans zoon Bas en Frans zoon Jac (foto). De bedrijfsvoering van het akkerbouwbedrijf is al jaren aangepast op 4,5 meter. Ze telen uien op 2,25 meter. Ook de aardappelen worden al meer dan 30 jaar zesrijig gepoot. De frees voor de aardappel-, witlof en wortelruggen is eveneens zesrijig. Het enige dat Smits miste was een rooier met meer capaciteit. Smits wilde per se een drierijige wagenrooier, maar geen enkele fabrikant heeft een dergelijke rooier in zijn assortiment. Mechanisatiebedrijf Weevers uit Marknesse stelde voor een tweerijige GT170 doormidden te slijpen en te verbreden tot een drierijer. Dit stond machinefabrikant Grimme echter niet aan. Grimme ontwikkelde daarom zelf in zijn fabriek in Damme (D.) de drierijer.

  Tekst: Martijn Knuivers Foto’s: Ronald Hissink

 • Jac rooit en neef Bas rijdt bij.

 • Het rooien gaat goed, constateert Jac. Het perceel is iets vervuild met witlofopslag, maar de rooier verwijdert de stronken en loofresten perfect. De Innovators komen schoon in de kipper. De opbrengst op dit perceel varieert van 50 tot 55 ton per hectare.

 • Kort gezegd is de GT300 een tot een drierijer verbrede tweerijige Grimme GT170 met een elevator van een zelfrijdende vierrijer.

 • De Fendt 415 kan de drierijer goed baas.

 • De GT300 heeft drie afzonderlijke rooischaren met elk twee beitels.

 • De rooimat is 2,23 meter breed.

 • De elevatorband is 1,10 meter breed.

 • Het rechterachterwiel is hydraulisch in- en uitschuifbaar. Tijdens transport wordt de as ingeschoven om de transportbreedte te beperken. Tijdens het rooien wordt het wiel uitgeschoven, zodat deze niet onder maar rechts naast de rooier loopt. Het wiel loopt dan niet door de net gerooide rulle klei maar over bezakte grond, zodat de machine stabieler loopt.

 • De rooier is uitgevoerd met Tarra-control. De draaispindels voor de diepte-instelling tussen de diabolorollen en het frame zijn vervangen door hydraulische cilinders. Wordt de aardappelrug wat hoger, dan wordt de diabolorol omhoog gedrukt. Vervolgens drukt deze een cilinder in. Een sensor registreert de druktoename in de cilinder, een indirecte indicatie dat de rug hoger wordt. Als reactie hierop laat de elektronica de rooibek een fractie heffen.

 • Op 15 september is de rooier afgeleverd en door mechanisatiebedrijf Weevers en Grimme in het werk gesteld. Begin oktober komen servicemonteur Gert Jan Hegeman en verkoopadviseur Willem Nammensma van Grimme nogmaals langs. De wielen hebben iets te veel toespoor. Nammensma stelt het bij. “Over de service van Grimme en Weevers niets dan lof”, stelt Jac.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik denk dat een drie rijige rooier nu veel meer kansen heeft op slagen dan 10 jaar geleden. Als je nu aardappelen plant met een 4 rijer Met GPS op de trekker sluiten de rijen mooi tegen elkaar aan en zal het rooien met 3 rijen geen probleem vormen.
  De rooikettingen is nog wel een beetje smal tegenover een 2 rijige rooier. Een moderne 2 rijer heeft een ketting van 1.70m, wat uitkomt op 85cm per rij. En de 3 rijer komt krap op 75cm per rij. Dit zal in de praktijk neerkomen op minder reinigingscapaciteit tegenove een GT 170.
  Verder is deze rooier wel een mooie tussenmaat tussen een 2 en 4 rijer.

Of registreer je om te kunnen reageren.