Home

Foto & video

Gemengd bedrijf breidt uit

Maatschap Boers bouwde een nieuwe stal voor 2.200 vleesvarkens. Daarvoor zijn drie stallen uit de jaren 60 afgebroken. 13 oktober komen de eerste biggen.

Foto

 • Henk(54), Carolien(50), Johan(23) en Femmy(23, niet op de foto) Boers breiden uit van 700 naar 2.200 vleesvarkens. Naast de varkenstak heeft de maatschap 90 melkkoeien en 60 hectare gras- en maisland. De nieuwe stal voldoet aan de Meetlat Duurzame veehouderij. Hierdoor kan de nieuwe stal vrij en helemaal tot nul afschrijven.

  Foto's: Jan Willem Schouten, Tekst: Judith Waninge

 • De nieuwe stal bestaat uit twee kappen die met een centrale gang aan elkaar gekoppeld zijn.
  Maatschap Boers koos voor centrale afzuiging zonder luchtwasser. Hierdoor lijkt de stal niet massaal en past hij goed in het landschap. De stal is modern, met de focus op functionaliteit. De kosten zijn net onder de €400 per plaats gebleven.

 • De stal heeft grondkanaalventilatie. Lucht komt binnen via de luchtinlaat naast de stal, onder de bolle vloer. Van onder die bolle vloer gaat de lucht via zes gaten van 68 bij 46 centimeter via de voergang de afdeling in. De lucht gaat via een meetunit naar het centrale afzuigkanaal waar de smoorunits zitten.

 • De centrale gang is opgetrokken uit prefab betonelementen, net als de buitenmuren. Alleen de onderbouw is gestort. In de centrale gang plaatste Boers lichtkoepels voor het arbeidsplezier.
  De stal heeft 2 x 7 afdelingen. Iedere afdeling telt 16 hokken met daarin ruimte voor tien dieren. Boers heeft bewust gekozen voor minder dieren per hok. Hij verwacht hierdoor een daggroei van minimaal 850 gram.

 • De afdelingswanden zijn net als de hokafscheiding van kunststof.
  Per twee hokken is er een droogvoerbak aanwezig. Alles is strak afgewerkt. De waterleiding naar de voerbak gaat recht naar beneden. De voerbakken geven geen punten voor de meetlat, maar Johan Boers heeft wel een goed gevoel over deze droogvoerbakken met een kleine, diepe en ronde vreetplek waar ook de biggen goed bij kunnen vreten.

 • Per voerbak is er een ventiel aanwezig. Boers voert momenteel alleen droogvoer via een computergestuurde droogvoerinstallatie. Het multifasen-droogvoersysteem kan gelijktijdig verschillende voeders verstrekken in verschillende hoeveelheden. Met dit systeem is het ook mogelijk om bijproducten te mengen en voeren.

 • De menger is buiten de stal geplaatst, een kap van een silo komt er nog overheen. De menger staat buiten zodat er binnen in de stal meer ruimte is voor vleesvarkens. Twee extra silo’s zijn ondertussen geplaatst zodat er voor elke voersoort, start-, tussen- en eindvoer, een silo is.

 • Boers heeft het watersysteem laten aanleggen. Elke afdeling heeft een eigen circuit. Vanuit het midden van de centrale gang gaat het water naar elke afdeling.

 • Water komt centraal binnen en gaat door een filter. Voor alle afdelingen is er een compacte reduceerpomp. Per afdeling is het simpel om medicijnen of zuur toe te voegen.

 • De waterleiding stopt aan het eind van de afdeling. Met een kraan aan het eind van de waterleiding in de afdeling kan de waterleiding doorgespoeld worden. Zo kunnen bijvoorbeeld medicijnresten eruit spoelen.

 • Elke afdeling heeft een eigen drukmeter en - verdeler. De drukmeter is volgens Boers niet veel duurder, maar geeft wel een extra controlemogelijkheid.

 • Elke afdeling heeft een computergestuurde vernevelingsinstallatie. Deze moet het welzijn van de vleesvarkens dienen. In warme perioden voorkomt hij hittestress.

 • Het vernevelingssysteem is aangesloten op de klimaatcomputer. Bij hoge temperaturen gaan de sproeiers automatisch aan.

 • Per afdeling is er een watermeter aanwezig. De watermeters zijn geplaatst omdat ze punten opleveren voor de meetlat duurzame veehouderij.

 • De stal heeft geen verwarming. Wel loopt onder de bolle vloer een vloerverwarmingsbuis.
  De zware varkens verwarmen het water dat vervolgens naar de afdelingen met lichtere biggen stroomt.
  Op vrijdag 10 oktober is er een open dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.