Home

Foto & video 1 reactie

Aardappelen rooien met verbouwde Riecam

Peter Doornbos in Nagele (Fl.) rooit zijn 20 hectare fritesaardappelen. Na de vele regen gaat het rooien nu voorspoedig met de vernieuwde Riecam.

Foto

 • Peter Doornbos (36) (staand) heeft 20 hectare fritesaardappelen. Samen met zijn collega’s Klaas Jansen (zittend) en Gerard Arts (rooier) heeft hij zijn vierrijige Riecam-aardappelrooier deze zomer aangepast. De diabolorollen verdwenen en voelers kwamen terug. In totaal moet de rooier 50 hectare consumptieaardappelen en zo’n 40 hectare witlof rooien.
  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • De akkerbouwer begon pas vorige week met rooien. Deze zomer is de rooier gereviseerd en het mechanisatiebedrijf had de rooier niet eerder klaar. Maar Doornbos is niet ongerust. “Met het huidige mooie weer rooien we zeker 6 hectare per dag. En met de witlof beginnen we toch pas in november.”

 • De diepteregeling met behulp van voelers werkt goed in de witlofteelt. “Vandaar dat we hebben besloten om ook in de aardappelen zonder diabolorollen te gaan rooien en voelers op de bek te installeren. De diabolorollen drukken de rug altijd wat in elkaar, terwijl de rug op de rooimat juist uit elkaar moet vallen.”

 • De theorie werkt in de praktijk. Op de mat valt de rug snel uiteen. Doornbos is dan ook erg tevreden tot nu toe. Natuurlijk moest er de eerste dagen nog flink gesleuteld worden, maar vanaf dat moment loopt het goed.

 • Wel wil hij nog even afwachten hoe het rooien onder drogere omstandigheden gaat. Misschien krijg je dan aan het einde van de gang wat meer aardappelverlies. De ruggen vallen dan makkelijker uit elkaar. En de bek wordt dan niet meer afgesloten door de diabolorollen waardoor aardappelen de bek uit kunnen rollen.

 • De axiaalset is uitgerust met rubberrollen van 84 millimeter. Deels glad en deels met spoed.

 • Dit helpt goed, gezien de hoeveelheid grond die eruit gedraaid wordt. Dit ondanks dat de lichte tot zware zavel slechts tussen de 15 en 28 procent afslibbaar is. “Oftewel geen zand en geen klei”, vertelt Doornbos. Maar de afgelopen weken heeft het dan ook veel geregend.

 • De ringelevator brengt de aardappelen boven naar de tussenbunker. Deze doet eventueel als buffer dienst. Er kan anderhalve ton aardappelen in. In de aardappelen gebruikt Doornbos de bunker eigenlijk niet. De kippers van 18 ton zijn precies na een rondje vol. In de witlofteelt is dit wel handig.

 • Bij het doorsteken is het even krap. De eerste gang gaat met een kipper die op 1,50 staat. Daarna kunnen de grote kippers direct naastrijen in het pad van de vier gerooide ruggen. Het is wel even opletten. Tussen de kipper en de rooier zit maar 10 centimeter. Na het doorsteken rijden trekker en kipper een meter uit elkaar.

 • De Santana-aardappelen komen mooi schoon op de kipper. Doornbos is tevreden over opbrengst en kwaliteit. Hij verwacht 65 tot 70 ton bruto te oogsten. De aardappelen zijn netjes in de rug gebleven en dus niet groen. Ook het onderwatergewicht is voldoende hoog, blijkt uit proefrooiingen van McCain.

 • Thuis in de schuur worden de aardappelen met een eigen loslijn ingeschuurd. Degene bij wie gerooid wordt, zorgt voor het lossen in de schuur. Omdat de klapper voorop de rooier zit, zijn vier man genoeg om de trein rond te hebben staan. Eén man op de rooier, twee op de kipper en één in de schuur.

 • Zodra de loslijn opgebouwd wordt, springen de twee herdershonden van Doornbos in de schepbak van de heftruck. Ze zijn gek op kluiten vangen. Vandaag hebben ze pech. Weinig kluiten worden geraapt. Maar ze hebben geduld en blijven de hele dag zitten.

 • Bij het ras Santana gebruikt de akkerbouwer geen kiemremmers bij het inschuren. Het huidje kan er niet tegen, waardoor schilbrand ontstaat. Doornbos koelt de aardappelen daarom snel terug richting de 10 graden en gast dan binnen enkele weken.

 • Aan het eind van de dag waren zeker al 12 van de 20 hectare gerooid.  Lees meer reportages over aardappelen rooien:
  Gemiddelde Victoria-oogst in Zeeland.

  Grondverzet bij pootgoed rooien.

  Voorraadrooien geeft minder bacterieziek.

  Techniek op rooimachine steeds verder.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  B.G. Schrage

  We rooien dit jaar met een Tectron 415 de aardappels ook zonder diabolo: Ideaal. Ook tegen uitval op wendakker een mooi systeem bedacht. Terra Float van Grimme

Of registreer je om te kunnen reageren.