Home

Foto & video 1096 x bekeken 2 reacties

Mestschuifrobot zonder sensoren

De Cow Rob onderscheidt zich door eenvoud. Er zijn geen sensoren en hij hoeft niets te leren.

Foto

 • Een nieuwe aanbieder van mestschuifrobots is de Duitse fabrikant Betebe uit het plaatsje Vreden, net over de grens bij Winterswijk. Betebe produceert melkstalinrichtingen, opdrijfhekken en roosterschuiven. Vanaf maart 2008 komt daar de Cow-Rob roosterschuifrobot bij. Hij kost €13.000.

  Foto’s: Jan Willem Schouten, Tekst: Frits Huiden

 • De Cow-Rob lijkt qua afmetingen en uiterlijk het meest op de schuifrobot van JOZ. Er is een roestvaststalen body en hij weegt 475 kilo. Dat is een wat zwaarder dan de JOZ. Er zijn twee grote met schuim gevulde banden, die elk aangedreven worden door een eigen motor.

 • Het derde stuurwiel loopt enkel mee en heeft een diameter van slechts 12 centimeter. Daardoor valt hij in elke roosterspleet. Het luxere model Cow-Rob Pro dat volgend jaar geïntroduceerd wordt, zal deze beweging gebruiken om de afstand te tellen.

 • De Cow-Rob rijdt uitsluitend langs de kanten van het boxdek. De schuif heeft een mechanische sensor waarmee de robot voelt of hij deze nog raakt. De variatie daarin is 8 cm. Een route wordt uitgezet door op strategische plekken een balk op de roosters te monteren. Anders zou de robot een constant rondje om hetzelfde boxdek rijden. Voordeel is dat de robot niets geleerd hoeft te worden. Je kunt hem zo een week op proef nemen.

 • Er is keuze uit een V-schuif van 1,20 tot 2 meter breed. Gangpaden tot 4 meter blijven dus schoon.

 • Wanneer de robot een koe of wand raakt zal hij na een tegendruk van 50 kilo een stukje achteruit rijden en aan de overzijde van het gangpad verder rijden.

 • De Cow-Rob laadt zich alleen op wanneer hij langs het laadstation komt. Hij breekt zijn route niet af om naar het station te rijden. Het laadstation zit onder een roestvaststalen klep op een zelf te kiezen plek in het gangpad. Er is dus geen eigen plek nodig ten koste van boxruimte.

 • Wanneer beide contactpunten - de stangetjes naast de wielen - het laadstation raken, begint het laden. Dit kan belemmerd worden wanneer beide stangetjes onder de mest zitten. Schoonmaken is dus nodig. Na 5 uur laden kan hij 48 uur rijden.

 • Het laadstation heeft twee ronde contactpunten die ingedrukt worden wanneer de robot langs rijdt. Dan komt er pas spanning op te staan. Een koe kan zich er niet aan verwonden.

 • Met een eenvoudige afstandbediening is hij handmatig te verplaatsen met 8 meter per minuut. Standaard rijdt hij 4 meter per minuut.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rienk

  Quote: [Standaard rijdt hij 4 meter per uur.]
  Niet echt een capaciteitsmachine, 24 uur rijden x 4 meter x 2 meterschuif = toch gauw een opp van 192 m2 per dag!

 • no-profile-image

  Benny Gudde

  Best Rienk, je hebt goed opgemerkt dat 4 meter per uur wel heel erg langzaam is. De snelheid van de robot is 4 meter per minuut! De tekst is aangepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.