Home

Foto & video 2614 x bekeken

Bijzondere aardappelrooier uit Engeland

De Padco Psix is ontsproten uit de ideeën van akkerbouwer Charles Padfield. Op zijn eigen bedrijf is hij overgestapt naar teelt op drierijige bedden.

Foto

 • Binnen 5 maanden bouwde hij deze zesrijige aardappelrooier die past in dat systeem. Het gevaarte van 23 ton moet €640.000 gaan kosten.

  Foto's: Padco Engineering Ltd., tekst: Frits Huiden

 • De Psix is maar liefst 17,7 meter lang en staat op 6 bestuurbare en aangedreven wielen. De tandemas achter is gemonteerd onder een draaikrans. De voorwielen kunnen 270 graden draaien. Daardoor kan de rooier ondanks zijn forse lengte om zijn as draaien. De 15 tons voorraadbunker achterop kan aan twee zijden lossen.

 • De voorwielen zijn gemonteerd aan een soort hydraulisch uitklapbare poten, waardoor de spoorbreedte is te verstellen van 1,80 tot 6 meter. De motor hangt achteraan het frame. Daardoor is hij goed bereikbaar voor onderhoud.

 • Meest bijzondere aan de rooier is de rooimat die in twee delen binnen het frame opvouwt door 90 graden te kantelen. Door de opvouwmethode verkleint de werkbreedte van 5,38 meter (2 x 2,40 meter inclusief tussenruimte) naar een transportbreedte van 3,50 meter. Hiermee mag met ontheffing in Nederland gereden worden. Dat maakt de machine ook voor Nederland interessant.

 • De opklapconstructie is ook bruikbaar als een sideshift voor de rooimat. Dat is weer handig bij kromlopende ruggen. De huidige mat is gebouwd voor zes rijen op de Engelse rijafstand van 85 cm. De rooimat kan volgens Padfield eenvoudig worden omgebouwd voor acht rijen op 75 centimeter rijafstand.

 • Diabolorollen zijn er niet. Ultrasoonsensoren bepalen de rooidiepte door de afstand tot de rug te meten. Hierdoor wordt de rug niet ingedrukt. Nadeel is dat de sensoren ook onkruid zien en zo een verkeerde diepte-instelling kunnen geven. Een fijne afstelling en proportioneel gestuurde cilinders voorkomen te veel fluctuatie.

 • De zeefeenheid van 4 meter lang bestaat uit drie delen onder een gemiddelde hoek van 18 graden. Onder de zeefmat zitten drie soorten kloppers. Deze geven een steeds hogere frequentie af. Na de graaf- en zeefmat ligt een 2 meter lange rollenreiniger en vervolgens een dubbele elevator. Axiaalrollen zoals Nederland die voor rooiers in de klei kent, zijn er nog niet.

 • De cabine kan zich over een rail bewegen vanaf de voorkant van de machine tot aan de voorraadbunker. Alles is via een 22 inch monitor Canbus-gestuurd. De besturing en stoel zijn draaibaar en de vloer bestaat uit glas. Hierdoor is er een goed zicht op de reinigingsmat.

 • Er zitten nergens chassisbalken onder het reinigingstraject waar grond op kan blijven liggen. Voor meer informatie, lees het artikel Aardappelen rooien op z’n Engels in het weekblad Boerderij van 29 januari 2008

Benny Gudde

Of registreer je om te kunnen reageren.