Home

Foto & video 806 x bekeken

WK ploegen

Een exclusief verslag van de strijd in Litouwen.

Foto

 • Mart Bakker uit Uiterhuizermeeden (Gr.), in het dagelijks leven vertegenwoordiger bij Marrum Mechanisatie, vertegenwoordigde Nederland voor het eerst op een WK. Hij toog naar Litouwen voor een plek bij de eerste vijftien. De uiteindelijke 19 e plek was voor hem een teleurstelling. Bij het stoppelploegen op de eerste dag wist Bakker 139 punten te vergaren, voldoende voor een 16e plek. Het grasland ging hem minder goed af. De 125,5 punten zorgden voor slechts een 22e plaats. Uiteindelijk leverden de 264,5 punten hem een 19e plek op.

  Foto's en tekst: Guus Queisen

 • Hans Spieker uit Hall (Gld.) is naast algemeen secretaris van de wereldploegorganisatie tevens jurylid. Hij wenst Ad Buijs bij de start van het stoppelploegen veel succes.

 • Ook in Litouwen staan de beste stuurlui aan wal. Hier uit een aantal Litouwse boeren kritiek op het ploegwerk van Ad Buijs.

 • Simon Witty, een 31-jarige landbouwer en landbouwingenieur uit Malton-North (Yorkshire, Engeland) leverde met zijn Dowdeswell-wentelploeg veruit het beste ploegwerk over twee dagen. Met een voorsprong van 13,5 punten op Andrew B. Mitchell sr. uit Schotland en maar liefst 47,5 punt op de nummer drie, de Noord-Ier David Wright, was hij de onbetwiste winnaar.

 • De 40-jarige technisch ingenieur David Gill uit Hillsborough (Noord-Ierland) veroverde uiteindelijk de Gouden Ploeg, de felbegeerde wisseltrofee voor de beste rondgaande ploeger.

 • De 40-jarige technisch ingenieur David Gill uit Hillsborough (Noord-Ierland) veroverde uiteindelijk de Gouden Ploeg, de felbegeerde wisseltrofee voor de beste rondgaande ploeger.

 • Bij het grasland ploegen haalde Andrew Mitchell sr. met zijn Dowdeswell-ploeg een tweede plaats.

 • Ploegen zit in de genen. Een bewijs hiervoor vormen Andrew B. Mitchell junior en Andrew B. Mitchell senior. Vader en zoon ploegden namens Schotland beiden op de WK in Litouwen. Senior in de tweeschaar wentelploeg, junior in de categorie rondgaand. Beiden werden uiteindelijk tweede in de eindrangschikking.

 • De eega van Ad Buijs legt het ploegwerk van de beginvoor tot en met de eindvoor digitaal vast.

 • De Oostenrijkse deelnemers kunnen elke WK-ploegwedstrijd rekenen op een grote supporterschare. Hier Christian Fischereder die beslag legde op een derde plaats in de eindrangschikking, en op de stoppel een tweede plek haalde.

 • ‘Pax Arva Colat’, moge vrede de akkers bebouwen. In schril contrast met deze lijfspreuk van de Wereldploegorganisatie stond de grote aanwezigheid van de Litouwse mobiele eenheid in de ploegarena. Die hoefde overigens niet in actie te komen om ploegers of bezoekers tot bedaren te brengen.

 • Het contrast in Litouwen is groot. De grootgrondbezitters beschikken over de nieuwste tractoren en machines. De kleine boertjes tuffen nog steeds rond met tientallen jaren oude Belarussen. Op en pal aan de percelen waar de WK ploegwedstrijd werden gehouden was dit contrast duidelijk zichtbaar. Terwijl de deelnemers met de modernste tractoren en ploegen werken, probeert een oudere boer zijn stokoude Belarus weer aan de praat te krijgen. Hij is op deze situatie voorbereid. Een uitgebreide reparatieset hoort schijnbaar bij deze trekker.

 • Aan de zuidkant van het ploegperceel zaait een drietal boeren tijdens de WK de wintertarwe met museumwaardige machines. Het zaaigoed gaat emmertje voor emmertje van de vrachtwagen in de zaaimachines.

Of registreer je om te kunnen reageren.