Home

Foto & video

Rooiers in actie

Potato Europe 2007 zonder modderen en smeren.

Foto

 • De Belgische rooierfabrikant Dewulf speelde een thuiswedstrijd op Potato Europe 2007. Grootste trekker was de tweerijige zelfrijder Rs3060. Deze machine beschikt over een loofklapper met dieptecontrole, een graafketting, 2 zeefkettingen, 3 kloppers, een loofrol en 2 egelbanden..

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Han Hammink

 • Een aardappelrooidemonstratie is mooie gelegenheid om eens bij de concurrent te kijken. Dat dachten deze twee Dewulf-medewerkers ook. Zij bestuderen de details van de Grimme WELKE?????

 • Een Belgische aardappelbeurs kan natuurlijk niet zonder ‘frietkot’. Op Potato Europe stonden er meerdere, zoals deze met de fraaie naam ‘Schatjes van Patatjes’. Uiteraard was de friet – van Belgische Bintjes - gratis.

 • Het Terra Float-systeem van Grimme bestaat uit een centrale as met in het midden drie grote wielen/walsen die door de geulen lopen. Deze zorgen voor de diepteregeling en nemen ook een deel van het gewicht van de machine over. Diabolo-rollen en schijven komen te vervallen, waardoor de constructie en het onderhoud eenvoudiger worden.

 • Fabrikant AVR toonde in België haar nieuwe Puma. Van deze vierrijige zelfrijder zijn er inmiddels 13 verkocht, waarvan 4 in Nederland. Een splinternieuwe optie voor de machine is het varioweb; een traploos in- en uitschuifbare axiaalrollenset.

 • Het nieuwe varioweb-systeem van AVR is een hydraulisch verstelbare axiaalrollenset. Deze kan traploos en in één lijn tussen de tussenzeefband en egelband geschoven worden. De meerprijs ten opzichte van de standaard uitwisselbare axiaalset bedraagt €6000.

 • De Agrimac Holding werkt aan een come-back met hun vierrijige getrokken AXL-4 wagenrooier. Na het faillissement van AMAC in 2005 is de productie dit jaar weer opgestart bij Agrifac in Steenwijk. ,,Ons belangrijkste doel hier is vertrouwen herwinnen’’, zo geeft een woordvoerder de missie op Potato Europe 2007 aan.

 • Nog een - in Nederland - vrij onbekende fabrikant is Agronomic. Dit Franse bedrijf maakt ondermeer schoffelmachines, aanaarders en pootmachines. De vierrijge RBSTH is een eenvoudige machines zonder opzienbarende details. Met een prijs van €20.000 moeten vooral de prijskopers worden aangesproken.

 • Behalve machines waren er op Potato Europe ook tal van proefvelden te zien. Hoewel menig ras visueel behoorlijk mooier en grover uit de bus kwam dan het Bintje, willen de Belgen hun ‘overbekende, multifunctionele, vrij verhandelbare en goed bewaarbare superras’ nog lang niet kwijt.

Han Hammink

Of registreer je om te kunnen reageren.