Home

Foto & video 5 reacties

Ploegloos zaaien met 335 pk

Over ploegloos zaaien wordt veel gepraat, maar slechts een paar telers wagen de stap. Zo ook Wouter Westerhof uit het Groningse Woldendorp.

Foto

 • Wouter Westerhof (34) teelt samen met zijn vader Jan (62) 180 hectare wintertarwe in het 220 hectare grote bouwplan in Woldendorp (Gr.). Op de zware tot zeer zware klei (55 tot 75% afslibbaar) vraagt de grondbewerking voor en na het zaaien erg veel tijd en brandstof. Dat moet anders kunnen, vond Westerhof. Bij een Duitse collega zag hij een manier van grondbewerking die hem erg aanspreekt. Door niet meer te ploegen, maar de grond in één keer zaaiklaar te maken met een grote cultivator en vervolgens zonder verdere grondbewerking te zaaien moeten de zaaikosten enorm dalen.
  Westerhof berekende dat met het systeem waarmee hij nu werkt zo’n 100 liter brandstof per hectare kwijt was bij het land klaarmaken en zaaien, dat moet ongeveer halveren. Ook de werktijd moet van 3,5 uur per hectare dalen naar ruim een uur per hectare.

  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Hilko Bos

 • Dit jaar waagde Westerhof de stap en investeerde hiervoor in drie machines: een Köckerling Vario 4 meter brede cultivator, een 6 meter brede Väderstad Rapid RDA 600S zaaimachine en een Claas Xerion 3300 TRAC om beide machines over het land te trekken.
  Met de cultivator met zeven rijen tanden achter elkaar trekt Westerhof de grond na de oogst zo’n 15 centimeter diep los. Na de tanden volgt een pakkerrol die de grond weer aandrukt. Hierdoor is het contact met de ondergrond hersteld; belangrijk voor de waterhuishouding.
  De werkdiepte is vanuit de trekker hydraulisch goed te regelen: handig als bijvoorbeeld de wendakker even iets dieper bewerkt moet worden. Vervolgens laat hij de grond een tijd liggen om te verweren.

 • Voor het zaaien worden de onkruiden doodgespoten. Als het onkruid dood is wordt de tarwe gezaaid, zonder enige vorm van grondbewerking. De schijven onder de zaaimachine moeten de kluiten voldoende fijn krijgen. Hiervoor is een werksnelheid van 8 tot 15 kilometer per uur nodig. Daarvoor zijn de 246 kW (335 pk) van de Claas Xerion nodig.

 • De Claas Xerion is een imposante verschijning. Alles is groot aan de trekker. Hij staat op vier banden van 1,94 meter hoog en 80 centimeter breed. De trekker is ruim 3,70 meter hoog en weegt 13.200 kilo. Daarbij komt een frontgewicht van 1.580 kilo, zodat het totaalgewicht op 15 ton ligt. Het frontgewicht is nodig om de trekker goed te laten trekken. De dieselolietank biedt ruimte aan 620 liter brandstof.

 • In de zaaizaadbak van de zaaimachine kan 3.000 liter zaaizaad. Daarbij komt nog het leeggewicht van de machine van ruim 7,5 ton. Een volle zaaimachine weegt dus ongeveer 10 ton.

 • Onder de zaaimachine zitten twee rijen schijven die bij een hoge werksnelheid de kluiten fijnmaken. Daarachter zit het crossboard, een rij rechte tanden die schuin naar achteren staat. Het crossboard heeft een egaliserende werking en drukt de kluiten nog wat fijn. Na het crossboard komen de schijfkouters. Op elke kouter drukt een gewicht van 115 kilo. Hierdoor zaait de machine op een constante zaaidiepte en heeft geen last van kluiten.

 • Na de zaaikouters volgt een rij banden die de grond aandrukken. De banden zijn ongeveer 75 centimeter hoog. Tot slot volgt een na-eg. De transportbreedte is 3 meter en dus is wegtransport geen probleem.

 • In de cabine van de trekker zitten twee computers: een voor de bediening van de zaaimachine en een voor het recht laten rijden van de trekker. De bediening van de zaaimachine gaat volledig elektrohydraulisch. Hierdoor kan de bestuurder bijvoorbeeld eenvoudig de dosering vanuit de cabine in stappen aanpassen. Op slechte plekken kan zo meer gezaaid worden. Dit kan eventueel ook gekoppeld worden aan gps-toepassingen.
  De linker bedieningskast op de foto is de gps-stuurhulp van Claas. Deze kan zowel met rechte lijnen als met contourlijnen werken. Markeurs op de zaaimachine zijn dus niet nodig.

 • De gps-ontvanger staat bij Westerhof op het erf op een 12 meter hoge paal.

 • De twee ploegen op het bedrijf, een vierschaar en een zesschaar, gaan niet direct weg. Eerst maar eens kijken hoe het nieuwe systeem bevalt. Westerhof gaat voor het optimale en tolereert geen lagere opbrengsten als gevolg van deze werkwijze. In dat geval kan hij altijd nog besluiten om bijvoorbeeld een gedeelte van het areaal wel te ploegen.

 • Westerhof is erg benieuwd naar de resultaten. De tijd zal het leren. Een mooi gezicht is het in ieder geval wel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  Ik zou graag eens met Wouter van gedachten willen wisselen over zijn omschakeling gezien mijn interesse in deze mogenlijkheid om kosten te besparen.

 • no-profile-image

  edward bakker

  de algemene ervaring hier is of je doet een lichte voorbeweking (in mijn geval
  schijfeggen dus geen stropen) laat het even drogen en dan gewoon met een
  schijvenzaaimachiene zaaien
  of met een no till zaaimachiene maar dan moet de onder grond echt droog zijn
  het voordeel is vaak dat het nieuwe gewas minder droogte gevoelig is door de gewasresten op de grond

 • no-profile-image

  hans

  Bedankt Edward Bakker,Ik heb van Wouter niets vernomen,vind ik wel jammer.Ik ben wel aan het kijken naar een zware schijveneg om de proef op de som te nemen.Zaaimachines met grote schijven zijn hier niet echt maar toch zal dat moeten ivm de zware grond hier.Ook ontbreken bij de meeste merken de mogenlijkheid om kunstmest bij te brengen,hetzij vloeibaar of korrels.Zit je overigens in de buurt van St.Hyacint ? Daar woont een broer van mij !

 • no-profile-image

  wouter

  voor een reactie kunt u alsnog contact met mij op nemen, ik wist van dit bericht niks af tot ik er vandaag op werd gewezen door een bekende mechanisatie dealer. sorry

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ben wel benieuwd naar een resultaat.
  Heb je er een gelijke opbrengst aan over gehouden of een acceptabel mindere opbbrengst?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.