Home

Foto & video 639 x bekeken

Demonstratie minimale grondbewerking

Bewerken en zaaien in één werkgang bespaart tijd en brandstof. Op Proefboerderij Ebelsheerd demonstreerden fabrikanten hun machines op de zware klei.

Foto

 • Tijdens de demonstratie op 13 september waren zo’n 150 mensen, voornamelijk graantelers, aanwezig.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Hilko Bos

 • De directeur van Proefboerderij Ebelsheerd, Kees Kristelijn spreekt de bezoekers toe en legt uit hoe de demonstratie er uit zal gaan zien.

 • Sommige fabrikanten maken van de gelegenheid gebruik om op een naburig perceel hun machines te testen en/of in te regelen. De klei die echter taaier is dan velen hadden verwacht, zorgde ervoor dat enkele machines werden teruggetrokken voor de demonstratie.

 • De zaaizaadbakken worden gevuld met zaaizaad. Voor de demonstratie wordt 220 kilo Tataros per hectare gezaaid.

 • De Amazone Airstar Primera wordt al een tijdje gebruikt op de proefboerderij en heeft dus al wat ervaring met de zware kleigrond. Er is ongeveer 100 kW (140 pk) nodig voor deze machine. Ook voor proeven bij negen telers zal deze machine ingezet worden.

 • Hier een detailfoto van het resultaat van de Amazone, de schijven van de machine snijden de grond open. Nadat het zaad in de sneden is gelegd, wordt de grond weer aangedrukt. De bovengrond is niet eens helemaal los, maar het meeste zaad zit wel goed onder de grond.

 • De Väderstad Rapid RDA is de enige machine die een werkbreedte heeft van 6 meter in plaats van 3 meter. Deze machine verreist aanzienlijk meer trekkracht dan de overige machines.

 • Hier een detailfoto van het resultaat van de Väderstad, met een schaardruk op de kouters van 115 kilo. Hierdoor zaait de machine op een constante zaaidiepte, ondanks de taaie klei.

 • De Rabewerk Megaseed trekt de bodem goed los. De werksnelheid ligt hier iets lager dan bij de Amazone en de Väderstad. Er is ongeveer 125 kW (170 pk) nodig voor deze machine. De schijveneg kan uitgewisseld worden met een rotoreg.

 • Hier een detailfoto van het resultaat van de Rabewerk. De grond wordt flink losgetrokken, maar is na het zaaien niet erg aangedrukt.

 • Lemken was aanwezig met een combinatie van een woeler, kopeg en zaaimachine. Deze trok de grond zo’n 25 centimeter diep los. De werksnelheid van deze machine lag op een paar kilometer per uur. Op de taaie kleigrond had deze machine wat last van opstoppingen.

 • Hier een detailfoto van het resultaat van de Lemken. Het is duidelijk zichtbaar dat de grond intensiever bewerkt is.

 • Telers waren in de gelegenheid om het werk van de machines met elkaar te vergelijken. Elke fabrikant mocht met een combinatie een baan van 6 meter inzaaien. De verschillen waren goed te zien.

 • De Rabe Megaseed trekt de bovengrond veel meer los dan de Amazone Airstar Primera. Toch ligt er bij de Amazone zeker niet meer zaad boven de grond. Bij de Amazone is de grond rond het zaad meer aangedrukt dan bij de Rabe.

 • Ook de Väderstad trekt de bovengrond niet zo sterk los als de Rabe. Wel is er bij de Väderstad verschil te zien tussen de grond in de sporen (licht) en de grond die niet aangedrukt is (donker). Door de hoge kouterdruk komt het meeste zaad wel onder de grond terecht.

 • Dat de combinatie van Lemken de meest intensieve grondbewerking laat zien spreekt voor zich. Op deze foto is het verschil met de Väderstad te zien. Links van de baan met de Väderstad ligt de baan van Amazone; de donkere baan uiterst links is de strook van Rabe.

Benny Gudde

Of registreer je om te kunnen reageren.