Home

Foto & video 1042 x bekeken 1 reactie

Jacobskruiskruid wordt een plaag

Het giftige Jacobskruiskruid waait als een plaag uit over Nederland. Voormalige landbouwgrond blijkt een ideale voedingsbodem voor explosies van dit onkruid.

Foto

 • Alsof het koolzaad is, zo geel kleurt een veld van 7 hectare jakobskruiskruid in de buurt van Stroe op de Veluwe. Enkele jaren geleden groeide hier nog mais, maar de wilde en inheemse kruiskruidsoort explodeert bijna op deze voormalige, nog voedselrijke landbouwgrond.

  Het perceel wordt nu beheerd door Staatsbosbeheer en maakt deel uit van boswachterij Speulderbos.

 • Het jakobskruiskruid bloeit en zet zaad in zijn tweede jaar. De gehele plant is giftig en blijft dat ook na afsterven. De plant bevat pyrrolizidine alkaloïden die de lever zodanig aantasten dat paarden en runderen er aan sterven, na een slopend maar onduidelijk ziektebeeld. Schapen lijken iets minder gevoelig.

 • Hier staat het jakobskruiskruid als eenjarige plant in de paarden- en schapenweiden van Piet van Leeuwen, hobbyhouder. Zijn land grenst aan het veld van Staatsbosbeheer, waarvan het zaad is overgewaaid of overgebracht door dieren (in vacht of veren). Tot het kruiskruid zich in dit nieuwe natuurgebied vestigde had Van Leeuwen er nooit last van.

 • Het jakobskruiskruid als eenjarige. Deze is dit voorjaar ontkiemd en maakt al snel een forse plant.

 • Voor Piet van Leeuwen zit er niets anders op om alle opslag handmatig uit zijn weiland te verwijderen. Hij heeft er een speciale tang voor aangeschaft om de plant met wortel en al uit de grond te halen.

 • Alle gestoken planten moeten worden afgevoerd, want ook als ze afsterven tot hooi blijven ze giftig. Juist als hooi is de plant gevaarlijk, omdat hij dan de bittere smaak heeft verloren die de verse plant wel heeft.

  Van Leeuwen heeft de kruiwagen gauw vol met uitgestoken planten.

 • Eigenlijk is het amper nog verantwoord om deze Shetlander en Haflinger in het met jakobskruiskruid bezaaide weiland te laten weiden, maar zolang er genoeg gras staat vreten ze wel langs de planten heen omdat die bitter smaken. Als het gras krap wordt, gaan ze er toch aan knabbelen.

 • Staatsbosbeheer weigert de overlast gevende en voor graasdieren dodelijke plant te bestrijden. Wel heeft het na klachten van Van Leeuwen een strook van 50 meter bewerkt met de klepelmaaier. SBB zegt dat het probleem nu is opgelost, maar vastgesteld is dat het zaad een veel grotere afstand kan overbruggen.
  Zie ook:
  'Strijd tegen onkruid' en
  een website over jakobskruiskruid

Henk Dokter

Eén reactie

 • no-profile-image

  gert

  er gauw weer landbouwgrond van maken,anders is de situatie onbeheersbaar.ook zeer schadelijk voor paarden,schapen en runderen in natuurgebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.