Home

Foto & video

Pottinger opraapwagen

Boerderij testte Pöttingers nieuwe laadautomaat.

Foto

 • Pöttinger kan de krachtgestuurde laadautomaat leveren op de series Europrofi, Jumbo en Torro. Om met de krachtgestuurde laadautomaat te werken, moet de trekker Isobus-voorbereid zijn, dat wil zeggen voorzien van terminal en bekabeling. Is dat niet het geval? Geen nood, de standaard bedieningskast werkt altijd en op alle trekkers. Automatische functies benutten kan dan helaas niet. Ook niet de krachtgestuurde laadautomaat. Wel de gewone.

  Foto: Penn communicatie, tekst: Bas van Hattum

  De complete impressie hiervan staat in Veehouderij nr. 13 van 19 juni 2007. In deze fotoreportagen worden de automatische functies die naast de krachtgestuurde losautomaat mogelijk zijn beschreven.

 • Via deze meetpen met stelbouten meet de computer continu de belasting op de aandrijving van de snijrotor.

 • Het schuifbalkje op het scherm toont hoe hoog de kracht is. Komt deze boven de ingestelde waarde (op de foto bij het pijltje, circa 60 procent), dan gaat de bodemketting iets naar achteren.

 • Mocht de trekker geen Isobus-voorbereiding hebben, dan kan Pöttinger een terminal leveren van WTK. Met een extreem grote zuignap, net als bij autonavigatiesystemen, kan de terminal overal in de trekker geplaatst worden.

 • Dit is het laadscherm. Alles wat de opraapwagen doet, is hierop te zien. Dus wanneer de messen uitgaan of de klep opengaat, verschijnt informatie op het scherm. Hier staan diverse automaatfuncties aan, zoals de laadautomaat (midden boven) en de assenautomaat (midden onder de opraapwagen).

 • De assen zijn standaard meelopend gestuurd. In de automaatstand vergrendelen ze automatisch wanneer de trekker stopt of achteruitrijdt. Bij Pöttinger vergrendelen ze al bij snelheden onder de 3 kilometer per uur, in verband met de stabiliteit op de kuil. Dat is trouwens wel eens lastig, omdat ze dus ook niet sturen wanneer je langzaam een bocht neemt op het erf of bij het inrijden van een perceel.

 • Standaard meet de Isobus-terminal alles. Er is een klanten- of perceelteller die alle tijden, zoals die van laden, lossen, transport en stilstand, separaat meeneemt. Deze telt eveneens het aantal ladingen en, mits aangesloten op de trekker, het brandstofverbruik totaal of per vracht. Ook is er een totaalteller.

 • Bij de los meegeleverde Isobus-terminal bestaat de mogelijkheid om alles te bedienen via de terminal of via een losse joystick. Is de trekker vanaf de fabriek Isobus-voorbereid, dan kan de bediening ook via hendels en toetsen in de trekker gaan. Bij de Fendt Vario bijvoorbeeld verhuizen de belangrijkste functies naar de Vario-hendel. In alle gevallen zijn functies naar alle toetsen toe te wijzen en ook weer apart te wijzigen.

 • Als de losautomaat aanstaat, zal de wagen na één druk op de knop automatisch de klep openen, de bodemketting aanzetten en desnoods versnellen. Als er ook doseerwalsen aanwezig zijn, stelt de wagen op basis van de doseerwalsbelasting de bodemkettingsnelheid in.

Of registreer je om te kunnen reageren.