Home

Foto & video 1327 x bekeken

Dorsen in Groningen

Afgelopen weekend werd volop gecombined na enkele dagen droogte. Het meeste zaad was nog niet droog genoeg, maar telers vrezen zaadverlies bij nieuwe regen.

Foto

 • Bij Andre Edens in Nieuw Beerta wordt zondagavond 7 hectare karwij gedorst. Acht dagen eerder was het perceel gezwadmaaid. Aanvankelijk ging het dorsen moeizaam. Later nadat de arenheffers die stroopten eraf waren gehaald, ging het beter. De laatste hectares gingen weer minder, omdat het later op de avond vochtiger werd.

  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Karin Oonk-Nooren

 • De opbrengst lijkt op het eerste gezicht niet slecht. De kwaliteit valt ook reuze mee. Het vochtgehalte is wel te hoog met 16 procent. Dit komt omdat het vooral onderin het gewas nog nat was. De komende weken moet het zaad teruggedroogd worden tot 8 à 10 procent om het goed te kunnen bewaren.

 • Het gewas langer laten drogen op het land is geen optie voor Edens. Nu al is er sprake van schot, ofwel opbrengstverlies. Deels door uitgevallen zaad, maar ook omdat het zaad nog in de kafjes kiemt. Overigens is er in het geoogste product nauwelijks meer schot te zien. Dit is waarschijnlijk tijdens het combinen afgebroken.

 • Simon Molema in Nieuw Beerta dorst 5 hectare wintergerst. Het combinen ging goed. De akkerbouwer schat het vochtgehalte op 15 tot 18 procent. Mooi droog dus. Molema verklaart dat dit komt omdat hij een vroeg ras teelde. Het gewas was al rijp, waardoor een beetje zon en wind het zaad snel droogt.

 • Over de opbrengst is de Groningse akkerbouwer zeer tevreden. Hij schat deze op 8 ton per hectare. Het stro ligt maandag nog op het land en is nog te nat om te persen. Molema heeft nog meer gerst op het bedrijf. Maar deze zomergerst is er nog niet aan toe om geoogst te worden

 • Wim van de Burgwal in Nieuw Beerta dorst zondag koolzaad met twee combines. De combines hebben 6 uur nodig voor de 10 hectare koolzaad. Tien dagen (28 juni) eerder zwadmaaide de akkerbouwer het gewas. Van de Burgwal koos voor zwadmaaien omdat het gewas dan gelijkmatiger afrijpt. Daarnaast is de kans op zaaduitval kleiner.

 • Door de vele regen moet het koolzaad wat langer op het land liggen om te drogen. Omdat het zondag zeer hard droogt, valt het vochtpercentage mee. Van de Burgwal schat dit op 9. Ideaal, want zo heeft hij geen droogkosten. De opbrengst is gemiddeld met een krappe 5 ton per hectare.

 • Een stuk verderop is Frank van de Geest in Midwolda eveneens aan het koolzaaddorsen. Van de Geest heeft met 3.500 kilo per hectare een wat lagere opbrengst dan zijn collega. Dit komt vooral door het toch al grote zaadverlies. Door de vele regen zijn de hauwtjes bros geworden, waardoor het zaad snel op de grond valt.

 • Zondag perst de loonwerker bij Van de Geest ook het wintergerststro. Omdat het hard droogt, gaat het persen boven verwachting goed. Het stro lag ruim een week op het land, desondanks is de kwaliteit goed.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.