Home

Foto & video 637 x bekeken 3 reacties

Bessen plukken voor de jenever

Kees Goense plukte afgelopen zaterdag krap vier hectare bessen. De oogst gaat helemaal machinaal. De prijzen zijn dit jaar redelijk goed.

Foto

 • Cees Goense in Marwijksoord (Dr.) teelt 9 hectare fruit, waarvan 7,5 hectare bessen. Hij oogst die machinaal. Daarvoor heeft hij, in een samenwerkingsverband met collega fruitteler Vermue in Godlinze (Gr.), een zelfrijder en een getrokken plukker. Afgelopen zaterdag kwamen beide in actie en is in totaal 4,5 hectare geoogst.

  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Robert Bodde

 • De zelfrijder heeft een capaciteit van 3,5 hectare per dag. Hij wordt ingezet bij de grotere struiken.

 • De getrokken plukker heeft een capaciteit van 2 hectare per dag. Deze machine is meer geschikt voor de kleinere bessenstruiken.

 • Op de zelfrijder staan vier mensen hard te werken. Twee halen de laatste bladeren uit de bessen. De andere twee stapelen de kratten met bessen op elkaar en zetten nieuwe lege neer.

 • De bessenstruiken zijn meestal 13 jaar in productie en produceren in die periode ongeveer 75 ton per hectare. De prijs van de bessen schommelt sterk. In 1999 was het top met €1,4 per kilo, in 2002 was het extreem laag: €0,15 per kilo. Dit jaar, middenin de oogst, is de prijs ongeveer €0,60 per kilo. ,,Een redelijke prijs'' aldus Kees Goense. Hij verkoopt ongeveer de helft van de bessen aan jeneverproducent Hooghout. De rest zet hij grotendeels af via 150 verkooppunten van streekproducten en via de eigen landwinkel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jorina

  heejj
  ik ben 13 jaar
  groetjes jorina

 • no-profile-image

  Jente T.

  hoi,
  ik ben 14 jaar en wil wel bessen plukken.
  waar is uw land met de bessen erop? want dan hoef ik niet zo ver weg

 • no-profile-image

  heleen buth

  op ons mooie Zeeuwse eiland Tholen zagen we een bessenplukmachine aan de gang. Je vraagt je dan af: hoe werkt zo'n mooie machine? Hij ziet toch niet wat bessen of bladeren zijn? En blijft er nog wat achter aan de bossen? Ze zijn tenslotte niet allemaal tegelijk rijp? I onze volkstuin plukten we met de hand en duurde het best een poosje voor een bos echt leeggeplukt was.

Of registreer je om te kunnen reageren.