Home

Foto & video 1214 x bekeken

Bessen plukken

Kees Goense oogst zijn bessen machinaal.

Foto

  • Cees Goense in Marwijksoord (Dr.) teelt 9 hectare fruit, waarvan 7,5 hectare bessen. Hij oogst die machinaal. Daarvoor heeft hij, in een samenwerkingsverband met collega fruitteler Vermue in Godlinze (Gr.), een zelfrijder en een getrokken plukker. Zaterdag 7 juli kwamen beide in actie en is in totaal 4,5 hectare geoogst.

    Foto's: Koos van der Spek, tekst: Robert Bodde

  • De zelfrijder heeft een capaciteit van 3,5 hectare per dag. Hij wordt ingezet bij de grotere struiken.

  • De getrokken plukker heeft een capaciteit van 2 hectare per dag. Deze machine is meer geschikt voor de kleinere bessenstruiken.

  • Op de zelfrijder staan vier mensen hard te werken. Twee halen de laatste bladeren uit de bessen. De andere twee stapelen de kratten met bessen op elkaar en zetten nieuwe lege neer.

  • De bessenstruiken zijn meestal 13 jaar in productie en produceren in die periode ongeveer 75 ton per hectare. De prijs van de bessen schommelt sterk. In 1999 was het top met €1,4 per kilo, in 2002 was het extreem laag: €0,15 per kilo. Dit jaar, middenin de oogst, is de prijs ongeveer €0,60 per kilo. ,,Een redelijke prijs'' aldus Kees Goense. Hij verkoopt ongeveer de helft van de bessen aan jeneverproducent Hooghout. De rest zet hij grotendeels af via 150 verkooppunten van streekproducten en via de eigen landwinkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.