Home

Foto & video

Spuitsystemen vergeleken

Dinsdag 12 juni is een velddemonstratie gehouden over driftbeperkende spuitsystemen. De spuitbeelden van een traditionele spuit, een met luchtondersteuning en het sleepdoeksysteem zijn vergeleken.

Foto

  • uim 20 akkerbouwers bezochten de velddemonstratie. Eerst vertelde Harrie Hoeben, importeur van het sleepdoeksysteem, over alle voors en tegens van een spuit met sleepdoek.

  • Een spuit met sleepdoek is eigenlijk niets meer dan doppen die achter een schuin doek zijn geplaatst. De wind heeft hierdoor geen vat op de spuitdoppen. Gunstig, want dit beperkt de drift tot ruim 90 procent.

  • De doppen zijn eveneens schuin geplaatst. De spuitvloeistof komt dan met een hoek het gewas in. Het doek heeft als tweede functie het gewas iets open te trekken. Hierdoor dringen de druppels nog verder het gewas in.

  • Het sleepdoeksysteem kan op vrijwel iedere moderne spuit opgebouwd worden. Het kost tussen de €250 en €300 per meter werkbreedte. Het inklappen van de spuit geeft geen problemen. De werkbreedte maakt in principe niets uit. De breedste spuit met sleepdoek in Nederland is 33 meter.

  • De dopafstand op een sleepdoekspuit is 33 centimeter, dus 17 centimeter minder dan bij een traditionele spuit. Logisch, want de doppen spuiten veel dichter op het gewas.

  • Het doek moet tijdens het spuiten net het gewas raken. Precies zo dat het gewas opengetrokken wordt, maar niet zo ver het gewas in dat er gewasbreuk optreedt. Op de foto is goed te zien dat de spuit nog moet zakken.

  • Met lakmoespapiertjes werd het spuitbeeld bekeken. Drie per stok om op verschillende gewashoogtes de indringing te vergelijken. Lakmoes verkleurt als er vocht op komt.

  • Duidelijk is dat de druppels ook het onderste lakmoespapiertje bereiken. Een mooi egaal spuitbeeld, met veel kleine druppels.

  • Op de velddemonstratie werd ook gespoten met een spuit met luchtondersteuning. Ook met luchtondersteuning wordt drift beperkt en kan veilig met fijnere druppels gespoten worden. Middelen werken bij een fijnere druppelgrootte beter, waardoor 20 procent minder middel hoeft worden verspoten.

  • Net als bij het sleepdoeksysteem zijn ook bij een spuit met luchtondersteuning de druppels tot onder in het gewas doorgedrongen.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.