Home

Foto & video

Oogst graszaad in Sluis

De oogst van vroege graszaadsoorten is dit seizoen 10 dagen eerder begonnen dan andere jaren. Nooit eerder begon die zo vroeg. Ook Nico Aernoudts in Sluis (Zld.) oogstte half juni al Westerwolds raaigras.

Foto

 • Nico Aernoudts (46) in Sluis (Zld.) maait op 15 juni al een perceel van 13 hectare Westerwolds raaigras. Dinsdag 19 juni is het zaad gedorst. In totaal teelt de akkerbouwer 18 hectare graszaad op zijn akkerbouwbedrijf van 60 hectare. Daarnaast heeft hij tarwe, suikerbieten, knolselderij en uien op zijn land staan.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Op 15 juni liet Aernoudts het gras maaien. Dit gebeurt meestal ’s nachts om uitval zoveel mogelijk te voorkomen. Ondanks dat het nog maar half juni is, is het gewas er echt aan toe om geoogst te worden. Het is voldoende rijp. Langer wachten geeft alleen maar extra uitval.

 • Marc van Vooren, vertegenwoordiger van Eurograss, kijkt dinsdag 19 juni nog even of het gewas droog genoeg is om gedorst te worden. Zondagnacht heeft het nog 14 millimeter geregend. Maar mede door de droge ondergrond droogt het zaad snel en Van Vooren besluit dat er gedorst kan worden.

 • Het dorsen gaat voorspoedig. Niet echt een goed teken. De gewasstand is namelijk aan de dunne kant. Hierdoor kunnen de dorsmachines snel rijden. Ze dorsen ruim 1 hectare per uur.

 • Nico Aernoudts controleert samen met de loonwerker of het zaad goed uitgedorst is. Dit blijkt het geval. Ook valt het zaadverlies volgens Aernoudts mee.

 • Ondanks dat het dorsen snel gaat, besluit Aernoudts om drie dorsmachines in te huren. Er is ’s avonds regen voorspeld. Het dorsen gaat echter zo snel dat ’s avonds om half zeven al het zaad al van het land is.

 • Kijken naar combines aan het werk verveelt niet snel.

 • Ondanks de regenbui is het zaad voldoende droog. Uit de meting blijkt dat het vochtgehalte 16 procent was. Gelukkig, want hierdoor vallen de droogkosten nog mee. De kwaliteit lijkt goed. Er is zuiver gedorst. Overigens weet Aernoudts pas over enkele maanden hoe de kwaliteit exact is. Eerst moet het monster geanalyseerd worden.

 • De dorsmachines lossen het zaad in keepers op het land. Als er drie machines op het land rijden, wil het wel eens gebeuren dat ze gelijk aan het lossen zijn.

 • Marc van Vooren bekijkt samen met Nico Aernoudts nogmaals de zaadkwaliteit terwijl de dorsmachine aan het lossen is. Ondertussen hebben ze het over de zaadopbrengst. Deze valt met 1.300 kilo, 30 procent onder het meerjarig gemiddelde, per hectare tegen.

 • Als de keeper vol is, rijdt Aernoudts deze naar de schuur van droogbedrijf Ilton. De akkerbouwer droogt het zaad namelijk niet zelf. Vanuit de keeper wordt het zaad rechtstreeks de kisten ingestort.

 • De akkerbouwer stort de kisten slechts halfvol. Dan droogt het zaad beter.
  Is het zaad droog genoeg, dan gaat het naar afnemer Eurograss.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.