Home

Foto & video 1246 x bekeken

New Holland LM 5000 verreikers

New Holland introduceerde vorige week nieuwe verreikers aan dealers en pers. Er zijn drie typen, elk leverbaar in een basis Delta-versie en een luxere Plus-versie. Boerderij reed met een prototype van de LM5080 Plus.

Foto

 • Het zicht vanuit de cabine op de bak blijft goed, zelfs met de bak in de hoogste stand. De cabinedeur bestaat uit twee delen. Het bovendeel (raam) kan helemaal open. Ontgrendelen gaat makkelijk via een trekpen.
  Foto's: Henk Riswick, tekst: Bas van Hattum

 • De LM 5080 draait scherp. Naast vierwielbesturing is er ook keuze uit krab- of voorwielbesturing. Omschakelen gaat via een handige elektrische keuzeschakelaar. Helaas ontbreken een automatische middenherkenning of controlelampjes die aangeven wanneer de wielen recht staan.

 • De omkeerhendel zit iets te ver onder het stuur. Met diezelfde hendel wordt ook de powershift bediend. Een automaatschakeling is er (nog) niet. Die komt waarschijnlijk wel op de Elite-versie die in 2008 op de markt komt.

 • Het zicht vanuit de cabine naar het rechtervoorwiel is voor een verreiker erg goed. Normaal zit daar een koelerpakket. New Holland verhuisde de (erg grote) koeler naar de achterkant van de motor, net voor het rechterachterwiel.

 • De joystick staat in neutrale stand schuin naar voren en is geïntegreerd in de rechterarmleuning. Dat is erg comfortabel. Maar bij het combineren van alle bakfuncties moet je arm helemaal meebewegen.

 • De joystick herbergt veel functies: een draaischakelaar voor de giekverschuiving, vier knoppen en een tuimelschakelaar (op de achterkant) voor maximaal drie extra functies én een koppelingsknop (oranje, middenvoor) voor het ontkoppelen van de transmissie. Handig om even extra gas te geven, zonder de remmen eruit te branden.

 • Een plus voor de stuurverstelling. Gewoon simpel en handig via een klein voerpedaaltje midden voor. Zo moet het.

 • Achter de stoel een zee van ruimte. Midden onderin zit een afschroefbare deksel waaronder de zekeringen en relais zitten.

 • Onder de cabinevloer zitten twee accu’s, keurig bereikbaar via een klep met gasveren onder de cabine.

 • De LM 5080 was uitgerust met hydraulische stabilisatie. Dat is standaard voor de 5080 met 9,6 meter lange giek. De bediening gaat via deze knop, links van het stuur.

 • Daardoor is de verreiker heel schuin te zetten, zowel links als rechts.

 • Daardoor is de verreiker heel schuin te zetten, zowel links als rechts.

Of registreer je om te kunnen reageren.