Home

Foto & video 1839 x bekeken

Krone ZX 350 opraapwagen

Krone nam afgelopen winder de ZX450 dubbeldoelwagen flink onder handen en bracht wijzigingen aan. Ook kwam er een kleiner type bij, de ZX350 waarvan de meeste aan veehouders worden verkocht.

Foto

 • Krones ZX dubbeldoelwagen-range bestaat uit drie typen met laadvermogens van 33, 38 en 43 kuub. Doseerwalsen zijn optie. Die lijken in Nederland langzaam aan populariteit te winnen. Krone introduceerde de ZX in 2005 en heeft afgelopen winter de invoer/snijrotor, pick-up en bodemkettingen gewijzigd, het chassis verstevigd en de houten laadvloer door een plaatstalen vloer vervangen.
  Tekst: Bas van Hattum, foto's: Ronald Hissink

 • De pickup is van het type ongestuurd, oftewel zonder curvebaan. Hij draait 30 procent sneller rond dan een gewone pickup en is nagenoeg onderhoudsvrij. De gewasrol is standaard.

 • De 46 messen zijn gedeeld in twee segmenten van ieder 23 messen. Met de bijgeleverde sleutel zijn de messen te vergrendelen en ontgrendelen. De messenlade gaat hydraulisch in of uit via knoppen aan de zijkant van de wagen of via de afstandbediening in de cabine.

 • Nadat de messen ontgrendeld zijn, is het een kwestie van de messen eruit gooien of erin zetten. Dat gaat snel en zonder gereedschap.

 • De invoer/snijrotor is bijna even breed (ca. 1,80 meter) als de pickup. Dit geeft hoegenaamd geen kans op verstoppingen in bochten. Die kwamen voorheen wel voor.

 • De pickup is stekend. De dissel is verzwaard, heeft standaard vering en een kogelkop-trekhaak. Met de dissel helemaal omhoog zijn de messen gemakkelijk te verwijderen of erin te zetten.

 • Dit is het snijresultaat met 46 messen in de rotor. Theoretisch is de snijlengte 37 mm. Een 92 kW (125 pk) John Deere 6820 kon het werk makkelijk doen in een taaie eerste snede gras.

 • Bij het lossen opent de achterklep automatisch tot de helft. De klep dient dan tevens als verdeelklep. De wagen lost in een automatische modus. Wordt de druk op de walsen te groot, dan neemt de lossnelheid af.

 • De bodemketting heeft nu een ketting met vlakke schakels. Dat is sterker dan een gewone ketting. De aandrijving verloopt via twee hydromotoren. Die staan normaal parallel geschakeld. Standaard is er ook een snellosfunctie, waarbij de motoren in serie geschakeld worden.

 • De laadautomaat werkt via een kam in de klep voorop de wagen. Via een instelbare tijdsfunctie gaat de wagen automatisch helemaal vol. Deze klep kan ook helemaal voorover klappen, nodig als de ZX wordt ingezet als hakselwagen.

 • Standaard krijgt elke ZX een deur in de zijkant met een trapje. Wel zo handig, vooral als de wagen is uitgerust met doseerwalsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.