Home

Foto & video 2688 x bekeken

Veel trekkers te lawaaiig

Boerderij voerde met arbodienst Stigas geluidsmetingen uit bij boeren op het land. De conclusie is overduidelijk: houd ramen dicht of draag gehoorbeschermers. Vooral oudere trekkers blijken te lawaaiig.

Foto

 • Boven 80 dB kan gehoorschade ontstaan.

  cabine open: 83 dB(A)

  cabine dicht: 81 dB(A)

  naam: Jan Renting (40)

  plaats: Emmen (Dr.)

  datum: 11 april 2007

  type trekker: Renault 551

  leeftijd trekker: circa 30 jaar

  bewerking: kunstmest strooien

  motortoerental: 1.700 toeren/minuut

  Toelichting: Renting heeft het achterraam open, zodat hij de strooier open en dicht kan doen. Als het raam dicht zit, hoort hij niet of de strooier leeg is. De rubbers in de deuren zijn versleten en ook het isolatiemateriaal zit hier en daar los. Het is een klusjestrekker. Hij gebruikt de trekker niet veel uren achtereen. ,,Als je hier dagen op zit, is het niet zo best.”
  text: Martijn Knuivers, foto's: Hans Prinsen

 • cabine open: 77 dB(A)

  cabine dicht: 75 dB(A)

  naam: Aalt Sellers (56)

  plaats: Blokzijl (Ov.)

  datum: 1 mei

  type trekker: Valtra Valmet 700

  leeftijd trekker: 8 jaar

  bewerking: gras verdelen

  motortoerental: 1.500 toeren/minuut

  Toelichting: het is warm in de trekker. De trekker heeft geen airco, toch houdt Sellers de ramen dicht, om het gras en stof buiten de trekker te houden. Het zijruitje staat wel open. Het geluidsniveau zit bij dit werk onder de norm van 80 decibel. Bij vol gas en de ramen open bedraagt het geluidsniveau 83 decibel.

 • cabine open: niet bekend

  cabine dicht: 87 decibel

  naam: Aalt Sellers

  plaats: Blokzijl (Ov.)

  type trekker: Volvo 650

  leeftijd trekker: 30 jaar

  bewerking: onbelast draaien

  motortoerental: vol gas

  Toelichting: De Volvo met hark staat naast de kuil, die Sellers aan het vastrijden is. Na meting van zijn Valtra Valmet 700 is Sellers benieuwd naar het geluidsniveau van zijn oude Volvo. Dit was destijds één van de eerste trekkers met een moderne veiligheidscabine. Bij stationair toerental bedraagt het geluidsniveau 80 decibel in een gesloten cabine, bij een beetje gas 85 decibel en bij vol gas 87 decibel.

 • cabine open: 79 decibel

  cabine dicht: 79 decibel

  naam: Gerben Bouman (50)

  plaats: Jubbenga (Fr.)

  datum: 1 mei

  type trekker: Fendt 306 LS

  leeftijd trekker: 27 jaar

  bewerking: gras harken

  motortoerental: 1.700 toeren/minuut

  Toelichting: Bouwman gebruikt de trekker alleen in het hoogseizoen. Deze wordt ingezet voor kleine klussen, zoals harken. De achterruit is verdwenen, deze ligt thuis. Bouman moet deze nog eens een keer monteren, maar de tijd ontbreekt. Met open achterruit bedraagt het geluidsniveau 79 decibel. Met geopende voorruit 85 decibel. Bouman rijdt zelden met geopende voorruit.

 • cabine open: 80 decibel

  cabine dicht: 76 decibel

  naam: Henk Meijer (51)

  plaats: Coevorden (Dr.)

  datum: 11 april

  type trekker: Fiat 88-94

  leeftijd trekker: 13 jaar

  bewerking: cultivateren

  motortoerental: 2.000 toeren/minuut

  Toelichting: Vanwege het stuiven cultivatert Meijer met de ramen dicht, het dakluik staat wel open. Dit scheelt al 4 decibel. Het werd warm in de cabine. De radio staat uit. De achterruit doet Meijer bijna nooit open. Dan waait er van alles naar binnen. Als het warm is tijdens het schudden en harken, wil hij de deuren nog wel eens open zetten. ,,Je went aan het geluid op den duur.”

 • cabine open: 74 decibel

  cabine dicht: 69 decibel

  naam: Roel Huizing (66)

  plaats: Nieuw Weerdinge (Dr.)

  datum: 11 april

  type trekker: John Deere 6920

  leeftijd trekker: 5 jaar

  bewerking: cultivateren

  motortoerental: 1.700 toeren/minuut

  Toelichting: Vutter Huizing helpt in zijn vrije tijd akkerbouwer Albert Schirring. Tijdens het werk luistert hij naar de Duitse radiozender NDR1. ,,Mooie rustige muziek”, aldus Huizing. De radio is goed hoorbaar boven het geluid van de trekker. Met de radio uit bedraagt het geluidsniveau 69 decibel, de radio zelf verhoogt het geluidsniveau tot 71 decibel.

 • raam open: 84 decibel

  raam dicht: 76 decibel

  naam: Jan Kersten (47)

  plaats: Oranjedorp (Dr.)

  datum: 11 april

  type trekker: Case 5140

  leeftijd trekker: 15 jaar

  bewerking: gerst zaaien

  motortoerental: 2.000 toeren/minuut

  Toelichting: Kerstens trekker heeft airco, daarom zijn alle ramen dicht. ,,Met de ramen dicht heb je al lawaai genoeg.” De radio staat uit. Met radio aan bedraagt het geluidsniveau 80 decibel, met de radio uit 76 decibel.

Of registreer je om te kunnen reageren.