Home

Foto & video

John Deere 8420T rupstrekker

Drie biologische telers in West-Brabant nemen een aangepaste John Deere 8420T rupstrekker in gebruik. Deze staat op een spoorbreedte van 3,15 meter en stuurt met RTK gps navigatie tot op 2 centmeter nauwkeurig

Foto

  • De John Deere 8420 T wordt voor het eerst beproefd om het vers geploegde land klaar te maken. De 175kW (235 pk) sterke rupstrekker heeft een cultivator in de fronthef en een kopeg in de hef achterop. Het insporen van de 11 ton wegen trekker valt de akkerbouwers mee. De 42 centimeter brede rupsen hebben dan ook een groot draagvlak. Desondanks hadden de telers liever 30 centimeter smalle rupsen gewild, maar die zijn voor deze John Deere niet verkrijgbaar. Foto's: Paterik, tekst: Geert Hekkert

  • De trekker heeft een RTK-gps SBGuidance stuurautomaat en legt zo aurtomatisch de permanente rijpaden. De biologische telers werken sinds een jaar of vijf met permanent onbewerkte teeltbedden van 3 meter. Dit systeem vergt trekkers met een spoorbreedte van 3,15 meter.

  • De rupstrekker komt als capaciteituitbreiding op de drie biologische bedrijven die samen 260 hectare bewerken. De John Deere rups komt naast twee bestaande omgebouwde wieltrekkers. Een trekker is achteraf ook voorzien van rupsen, maar deze slijten vrij snel en vertonen nog wel eens storingen. Daarom is nu bewust gekozen voor een robuuste af fabriek rupstrekker. Deze mag op een spoorbreedte van 3,15 meter zonder dat dit ten koste gaat van de toegestane belasting en de fabrieksgarantie.

  • De trekker wordt in eerste instantie zoveel mogelijk gebruikt voor maken van valse zaaibedden met eggen. De rupstrekker heeft een fronthef van Sauter en krijgt er later nog een frontaftakas bij. De pioniers willen later onderzoeken of zij met de rupstrekker ook vanuit de rijpaden boven over het land kunnen ploegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.